Vertrouw jij op je voorgevoel?

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Linda (Sandra Bullock) is een gelukkige huisvrouw met twee leuke dochters en een geweldige man, Jim (Julian McMahon). Ze lijkt het ideale leven te hebben in een mooi groot huis in een rustige buitenwijk. Dan staat op een dag een agent bij haar voor de deur, met de mededeling dat Jim is omgekomen bij een auto-ongeluk. Linda's perfecte wereld stort in. Hoe moet het verder met haar, de kinderen en het huis? Kapot van verdriet valt ze 's avonds in slaap. Als ze de volgende dag wakker wordt, ziet ze tot haar verbijstering Jim in de keuken staan... levend en wel. En ze is ineens drie dagen terug in de tijd. Alles lijkt in orde te zijn, tot ze de volgende dag weer wakker wordt en het huis vol familie zit voor de begrafenis.

Wat is er aan de hand? Linda realiseert zich dat haar dagen niet in chronologische volgorde lopen. Er gebeuren dingen in de toekomst die ze door acties in de voorafgaande dagen zelf zou kunnen veranderen. Daarvoor moet ze alle zaken goed op een rij zetten. Zo ziet ze op de begrafenis van Jim een onbekende vrouw achteraf staan, die zegt haar een dag eerder nog te hebben gesproken. Linda kan zich echter niet herinneren de vrouw ooit eerder te hebben gezien. Als ze de volgende dag, weer voor Jims dood, langs zijn werk gaat, ziet ze de onbekende vrouw: het is Claire, een nieuwe collega van haar man. Het blijkt dat Jim op het punt heeft gestaan om vreemd te gaan met Claire.

Afbeelding verwijderd door redactieAfbeelding verwijderd door redactie

Ondertussen wordt Linda's gedrag voor de buitenwereld steeds vreemder en haar moeder en beste vriendin beginnen sterk aan haar mentale gesteldheid te twijfelen. Linda kan bijvoorbeeld niet verklaren hoe dochter Bridgette ernstige verwondingen in haar gezicht komt, terwijl ze er een dag later achter komt dat Bridgette door een glazen deur is gelopen. Ook heeft ze geen idee hoe ze aan een potje medicijnen met lithium komt. Langzaam vallen voor Linda de stukjes puzzel van de dagen voor en na Jims dood ineen. Maar kan ze daarmee ook het fatale ongeluk van haar echtgenoot voorkomen?

Premonition heeft dan wel de naam psychologische thriller, maar dat vind ik een ietwat overdreven bewoording. Het wordt namelijk nooit echt heel spannend. Toch is de film wel interessant om naar te kijken. Dat komt vooral omdat je het ene moment in de toekomst meekijkt en een dag later ineens weer in het verleden. Natuurlijk loopt als een rode draad door de film de vraag of Linda het lukt om het ongeluk van haar man te voorkomen. Hoewel het verhaal niet overal even goed uit de verf komt, weet Bullock haar personage wel goed neer te zetten. Al met al een aardige film.


Premonition
Sandra Bullock

Uitgebracht door: RCV
Speelduur: 90 minuten
Adviesleeftijd: 12 jaar