Holocaust Memorial Day

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Onbestelbaar

Nooit meer Auschwitz. Nooit meer antisemitisme. Nooit meer discriminatie. Ook al is de Holocaust inmiddels 62 jaar geleden, het is van groot belang dat we tegen discriminatie in opstand blijven komen. Toen én nu. Isaac Lipschits, emeritus hoogleraar eigentijdse geschiedenis, heeft zijn herinneringen aan de Jodenvervolging in Rotterdam opgetekend in een brief aan zijn moeder. Ook al wist hij dat deze onbestelbaar was, want zijn moeder werd in de Tweede Wereldoorlog vergast in Auschwitz. Het is een zeer persoonlijk verhaal, met helaas een trieste afloop. Dankzij de moed van zijn ouders konden Isaac en zijn broertje Alex onderduiken, en zo de oorlog overleven. Helaas gold dat niet voor de rest van hun gezin en vele andere familieleden. Deze brief wordt in boekvorm nu wél bezorgd, in Rotterdam dus, de stad waar de verhalen in de brief zich grotendeels afspelen.

Meer dan de Holocaust

Onbestelbaar gaat over de Holocaust, maar is meer dan een zeer persoonlijk herdenkingsgeschrift over Auschwitz in het kader van Holocaust Memorial Day. Deze dag, uitgeroepen door de Verenigde Naties, 50 jaar na de bevrijding van Auschwitz op 27 januari 1945, staat voor slachtoffers van genocide over de hele wereld, zoals eveneens in Cambodja, Rwanda, Srebrenica en Darfur. Holocaust Memorial Day levert een educatieve bijdrage aan de bewustwording van met name jongeren over discriminatie, uitsluiting, vervolging en vernietiging van volkeren en bevolkingsgroepen en de gevolgen daarvan.

Elk jaar vinden in Nederland rond 27 januari diverse activiteiten plaats. In Rotterdam is er op 23 januari a.s. een bijeenkomst in het Stadhuis en op 24 januari is er de bezorging van de hartverscheurende brief van Isaac Lipschits aan zijn moeder, die hopelijk door alle 250.000 ontvangers wordt geopend én gelezen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Vanaf 27 januari 2008 is Onbestelbaar gratis te downloaden op www.verbum.nl en op www.holocaustmemorialday.nl