Autobiografie van een autistisch genie

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Dat de Engelsman Daniel Tammet (29) een uniek brein heeft, staat vast. Hij heeft een zeer zeldzame combinatie van eigenschappen. Daniel is een autistisch savant, wat zoveel betekent als minder ontwikkeld zijn op het ene vlak, maar geniaal op het andere. Er zijn slechts enkele tientallen savants in de wereld bekend. Hij heeft het syndroom van Asperger, een stoornis in het autistisch spectrum, waardoor hij bijvoorbeeld erg veel structuur en regelmaat nodig heeft en moeite heeft met het interpreteren van emoties en figuurlijk taalgebruik. Tegelijkertijd is hij op wiskundig en taalkundig gebied uitzonderlijk getalenteerd.

Alsof dat nog niet genoeg is, heeft Daniel ook synesthesie: hij ziet getallen en woorden als vormen en kleuren met heel specifieke eigenschappen. Zo zijn negens voor hem altijd langer en imposanter dan andere getallen en ziet hij zevenendertig als een structuur die lijkt op geklonterde pap. Dankzij dit vermogen kan hij zeer complexe wiskundige problemen in no time oplossen. Hij 'ziet' de oplossing als het ware als een kleurrijk, veelvormig schilderij aan zich voorbij trekken. Ook zijn geheugen is sterk ontwikkeld. In 2004 leerde hij van het beroemde getal pi zo veel mogelijk cijfers na de komma uit zijn hoofd en droeg deze in vijf uur tijd foutloos voor. Het werden er 22.514, een record.

Afbeelding verwijderd door redactie

Als kind werd Daniel zich er steeds meer van bewust dat hij anders was dan anderen. Hij had er moeite mee om vrienden te maken, omdat hij emoties niet goed kon plaatsen. Zijn ouders hebben er altijd werk van gemaakt om hem zo goed mogelijk te laten meedraaien met de maatschappij. Ze kregen maar liefst negen kinderen, waarvan Daniel de oudste is, en hadden het vaak niet breed. Desondanks was er altijd aandacht en steun voor Daniels specifieke behoeften, wat er mede toe heeft bijgedragen dat hij zich heeft ontwikkeld tot een zelfstandig mens, dat zich prima kan redden. Na zijn middelbare schooltijd ging hij zelfs op eigen houtje naar Litouwen om daar een jaar vrijwillig Engelse les te geven. Hij maakte zich het Litouws snel eigen en spreekt daarnaast Duits, Frans, Spaans, Fins, IJslands, Roemeens, Ests, Welsh, Esperanto en een zelfbedachte taal, Mänti geheten.

Op een blauwe dag geboren leest als een trein. Het is uniek dat een autistisch savant in staat is ons in zijn eigen woorden een kijkje te geven in zijn brein. Ondanks zijn complexe hersenen leidt Daniel Tammet een vrij normaal leven, waardoor zijn biografie naast wonderlijk en verbazingwekkend af en toe ook heel herkenbaar is. Dat is juist het mooie: terwijl wetenschappers zich enthousiast op de nieuwe informatie in het boek storten, laat de auteur zien dat hij eigenlijk ook maar een mens is. Wanneer je geïnteresseerd bent in verhalen van bijzondere mensen, mag Op een blauwe dag geboren absoluut niet in je collectie ontbreken!

Meer informatie over Daniel Tammet is te vinden op zijn website: http://www.optimnem.co.uk.

Afbeelding verwijderd door redactie


Op een blauwe dag geboren
Daniel Tammet

222 bladzijden
Uitgeverij Nieuwezijds
ISBN 9789057122552