Gabriela Montero gelukkig met muziek

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Wanneer Gabriela Montero achter de piano gaat zitten, kun je in de Rotterdamse Doelen een speld horen vallen. Het publiek dat hier zit, weet maar al te goed dat ze iets heel speciaals gaan beleven. Gabriela heeft haar sporen namelijk al lang en breed verdiend in de klassieke wereld. Ze speelde met orkesten uit de hele wereld, van Zuid-Amerika en de Verenigde Staten tot Europa, Japan en het Midden Oosten. Het is vooral Gabriela's bijzondere manier van spelen dat zoveel belangstelling trekt. Ze beheerst namelijk als geen ander de kunst van het improviseren. Zo speelt ze stukken van Chopin, Schumann, Liszt of iedere andere componist, maar ze geeft er een geheel eigen draai aan. Dat maakt Gabriela Montero misschien wel uniek in haar genre. Vanachter de piano van het Rotterdams Filharmonisch Orkest, wanneer ze haar lange blonde haren, die haar gezicht gedeeltelijk bedekken, naar achteren gooit, transporteert ze zich meteen naar een andere wereld, háár magische wereld.

Eerder die dag vertelt ze tijdens ons interview uitgebreid over haar passie. "Ik hield al van klassiek toen ik nog heel klein was. Mijn ouders lieten me in Caracas de klassieke piano studeren met een lerares die me probeerde van het improviseren af te houden. "Zo word je nooit een beroemd pianiste," zei ze altijd en ik luisterde, terwijl ik in mijn hart veel liever mijn eigen stijl wilde ontwikkelen. Later was het de beroemde Argentijnse pianiste Martha Argherich die me juist stimuleerde om mezelf te zijn. Gelukkig maar, want zo kon ik toch mijn passie achterna!" Vandaag de dag is Gabriela Montero de koningin van de improvisatie. Ze werd met een talent geboren dat er maar weinig hebben: het creëren van muziek in het bijzijn van een publiek, iets wat sinds de periode van Franz Liszt niet meer gebeurd was. "Als klassiek pianiste maak ik ook deel uit van een wereld, die 90% uit mannen bestaat. Veel mensen zeggen dat ik niet als een vrouw speel, maar als een man met de gevoeligheid van een vrouw."

Afbeelding verwijderd door redactie

"Het maakt mij helemaal niet uit wat ze zeggen. Ik weet gewoon dat ik alleen maar muziek speel, die uit mijn hart komt," zegt de mooie Venezolaanse. Sympathiek als ze is en met de passie van een echte latina praat Gabriela over haar werk, dat ook moeilijke momenten kent. "Het is niet makkelijk om als vrouw met twee kinderen ook nog een carrière te hebben. Ik heb twee meiden van vier en tien jaar en geen echtgenoot, dus ik moet het allemaal alleen oplossen. Soms heb ik er erg veel moeite mee om mijn kids iedere keer weer achter te laten. Nu zorg ik ervoor dat ik niet langer dan twee weken achter elkaar op reis ben. Gelukkig heb ik een lieve moeder die graag op haar kleinkinderen past!"

Afbeelding verwijderd door redactie

Gezin of geen gezin, Gabriela Montero kán niet zonder haar muziek. "Ik geniet ervan om de wereld over te reizen en steeds weer voor een ander publiek te staan. Momenteel reis ik weer veel om mijn nieuwe solo cd Baroque te promoten. Dat is een album vol met improvisaties van thema's van Bach, Handel, Vivaldi, Albinoni en nog veel meer. Het is een afwisselende plaat die ook heel fijn was om te maken. Ik vind het heerlijk dat ik er nu de wereld mee over kan reizen." Gabriela zou zich geen leven zonder muziek kunnen voorstellen. "Het maakt een heel belangrijk onderdeel uit van mijn leven. Okay, ik heb vak genoeg willen stoppen met muziek maken, omdat het zo moeilijk te combineren is met je gezin. Dat lukte voor een tijdje totdat het bloed weer kroop waar het niet gaan kon. Nu zie ik muziek als een missie die ik moet vervullen. Ik mag mensen gelukkig maken met de muziek die ik maak. Eerlijk gezegd kan ik me geen mooiere missie voorstellen."