Thriller blijft tijdloos

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Als jong ventje stond 'ie al op het podium met zijn grote broers: Michael Jackson. The Jackson 5 scoorde hit na hit met nummers als I want you back, ABC en I'll be there. Hoewel de groep tot 1984 bleef bestaan, zagen de platenbazen bij Motown Records al gauw een solocarrière weggelegd voor Michael. Al snel scoorde hij zijn eerste nummer 1-hit met Ben en ook zijn album Off the wall, geproduceerd door Quincy Jones, was een groot succes.

De opvolger Thriller, wederom van de hand van Jones, overtrof alle verwachtingen. Hit na hit werd van de plaat 'getrokken': het duet The girl is mine met Paul McCartney, Billie Jean en Wanna be startin' somethin' belandden allemaal in de top 3. Ook de eerste albums na Thriller deden het uitstekend, maar daarna ging het minder met de carrière van de King of Pop, vooral door z'n – op z'n zachtst gezegd – excentrieke levensstijl. Jackson kwam eigenlijk alleen nog in het nieuws met privé-affaires, dus de release van Thriller 25 kon wat dat betreft geen kwaad.

En vanaf het eerste moment dat je de cd aanzet, is het een feest der herkenning. Beat it, Thriller, Human Nature, ze staan er allemaal op. Het jubileumalbum bestaat als het ware uit twee delen: de originele nummers van een kwart eeuw geleden en zes bonustracks met moderne versies van de nummers van toen. Persoonlijk vind ik het bonusmateriaal wat minder geslaagd: het doet eigenlijk afbreuk aan het origineel en lijkt makkelijk in elkaar gezet door er een vette beat onder te zetten. Alleen Billy Jean, waarbij de hulp is ingeroepen van Kanye West, is wel aardig geslaagd.

Op de bijgevoegde dvd staan de wereldberoemde clips van Billie Jean, Beat it en natuurlijk Thriller, net als het optreden van Jackson bij het 25-jarig bestaan van Motown. Hier maakte hij zichzelf legendarisch door de Moonwalk te introduceren. Overigens is het een klein wonder dat Thriller het best verkochte album ooit is geworden. In eerste instantie zou de plaat namelijk helemaal niet uitgebracht worden, vanwege tegenvallende verkoopcijfers in de Amerikaanse muziekindustrie in die tijd. De release, en de bijbehorende videoclips, zorgde opmerkelijk genoeg weer voor het opbloeien van de industrie. En terecht. Want wat je ook vindt van Michael Jackson als persoon, Thriller is en blijft tijdloos.



Thriller (25th Anniversary Edition)
Michael Jackson

Speelduur: 67 minuten
Label: Epic Records