Briefjes op de keukentafel

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De ouders van Claire zijn gescheiden en ze woont bij haar moeder die als gyneacologe in het ziekenhuis werkt. Een drukke baan, dus ze leven veel langs elkaar heen.

Ik heb spaghetti bolognese gemaakt voor als je thuiskomt.

Liefs,

mama


De briefjes zijn lief van toon en zijn echt niet meer dan een kort berichtje. Op een gegeven moment verandert de toon van de berichtjes. Moeder probeert haar dochter te spreken te krijgen, maar ze lopen elkaar voortdurend mis. Veel wordt dus besproken via de briefjes. Dan blijkt de moeder van Claire ziek te zijn. Dit roept veel schrik, onzekerheid, maar ook woede op. Dit merk je aan de inhoud van de briefjes. Veel onbegrip is het gevolg.

MAM!
Ongelooflijk dat je denkt dat ik zo egoistisch ben! Ik wilde gaan shoppen om nieuwe kleren te kopen. Dat wil niet zeggen dat ik vergeten ben dat jij van alles te doen hebt, zoals je WERK en je AFSPRAKEN BIJ DE DOKTER. Wat doe jij ONTZETTEND onredelijk!

Claire


Het boek is knalroze en elke pagina bevat een berichtje. Zo leest het snel en gemakkelijk weg en heb je het dus binnen een dag uit. Het oogt als een vrolijk boek en zeker de eerste pagina's geven ook het idee dat het een gezellig verhaal is.

Maar wanneer blijkt dat de moeder ziek is, voel je de onderliggende gevoelens. Dit is echt ongelooflijk goed gedaan. Zeker als je bedenkt dat je de hoofdpersonen niet kent en ook niet meer achtergrondinformatie krijgt, dan wat er in de briefjes staat. Je leeft dus, via de briefjes op de keukentafel, mee met in die korte, hevige periode.

Briefjes op de keukentafel kan je niet wegleggen, maar dat hoeft ook niet. Aanrader met een grote A!


Briefjes op de keukentafel
Alice Kuipers

234 bladzijden
Uitgeverij: Mouria
ISBN: 978-90-458-0020-2