Late liefde voor alle leeftijden

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Ik roep al jarenlang dat vrouwelijke singles er goed aan doen om hun ogen open te houden voor oudere mannen. Die leeftijdsgroep biedt – met dank aan de vergrijzing – een ongekend potentieel aan echtgenoten. Bovendien zijn de hoogopgeleide, welgestelde en geëmancipeerde babyboomers aangenaam gezelschap. Na het lezen van Late liefde van Jaap Willems weet ik het helemaal zeker. De nieuwe man is geen jong broekie.

In een vlotte, no-nonsense stijl schrijft Jaap Willems over de lusten en lasten van een nieuwe relatie. Hij is open over zijn gevoelens, schuwt een gezonde dosis zelfspot niet, en analyseert met de nodige zelfreflectie de ontwikkelingen in zijn nieuwe leven als verliefde man-op-leeftijd. Ik kan me niet voorstellen dat de gemiddelde metroman of überseksueel jeugdiger en meer in contact met zijn emoties is dan de schrijver van Late liefde.

Bovendien zijn de verhalen die Jaap Willems in Late liefde uit de doeken doet lezenswaardig voor een oud én jong publiek. Dat de weduwnaar een huwelijk van dertig jaar achter de rug heeft, wordt in ieder hoofdstuk wel vermeld. Maar de relatieperikelen van Willems en zijn prille liefde zijn leeftijdloos. Wanneer wordt een verliefdheid een serieuze relatie? En wat doe je dan: latten, samenwonen, trouwen, maken dat je wegkomt? Welke hoogte- en dieptepunten liggen in het verschiet? Is een relatietherapeut, mediator, notaris, goede vriend of welwillende ex een uitkomst?

De - soms hilarische, soms aangrijpende - situaties die Willems beschrijft, illustreren de veelgehoorde verhalen over wanhopige vrouwen op mannenjacht, bemoeizuchtige exen, en man-vrouw-verschillen als het aankomt op interieurdesign, vakantie vieren en de opvoeding van kinderen. In dit opzicht doet Late liefde niet onder voor tv-programma’s zoals Samenwonen, Sex & the City en Dr. Phil.

Late liefde is een goed geschreven en vermakelijk verslag van een liefde op leeftijd. Maar het is ook meer dan dat: de ervaring van de auteur is opgenomen in een verhaal waarin ook de verhalen van anderen en inzichten uit psychologie en relatietherapie zijn verwerkt. Dat maakt het boek een must-read voor alle vrouwen die willen weten wat een vijftigplusser bezielt een nieuwe relatie te beginnen. En het is extra interessant voor singles die een jongere minnaar of metroseksueel niet (meer) zien zitten. Want het verhaal van Jaap Willems zou wel eens het onomstotelijke bewijs kunnen zijn dat de ultieme nieuwe man een oudere man is.

Meer informatie: http://www.verliefdevijftigers.nl/

Afbeelding verwijderd door redactie


Late liefde
Jaap Willems

238 bladzijden
Uitgeverij Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046803356