Stranddieven

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De jonge Salainnaise Mado komt er al snel achter dat sommige zaken veranderd zijn op het kleine eiland. Zo ontmoet ze al snel de aantrekkelijke Engelsman Richard Flynn, die door de eilandbewoners 'Rouget' wordt genoemd. Sinds zijn aankomst op het eiland helpt hij de inwoners van Les Salants met klusjes die gedaan moeten worden, ook de vader van Mado. Deze 'Grosjean' Prasteau loopt niet over van vreugde als hij zijn jongste dochter weer ziet. Hij blijkt een in zichzelf gekeerde man te zijn geworden die een solitair leven leidt. Vader en dochter worden herenigd tijdens de jaarlijkse processie met de eilandheilige Sainte-Marine-de-la-Mer. Door een ongelukje belandt deze heilige in de zee, en dit zorgt ervoor dat de bewoners van Les Salants ook het komende jaar weer somber inzien.

Tegenover de sombere en gefrustreerde inwoners van Les Salants staan de inwoners van het welvarende La Houssinière. Zij beschikken over een strand dat hen meer inkomsten brengt dankzij het toerisme. Het aanwezige hotel is van de rijke Claude Brismand die Mado probeert over te halen haar vader in zijn bejaardenhuis annex hotel te plaatsen zodat hij het land van de familie Prasteau kan kopen. Omdat zijn neef getrouwd is met de zus van Mado denkt hij dat dit geen moeilijke opgave zal zijn, maar Mado is niet van plan zich zomaar te laten afkopen door de rijke 'Houssin'.

Op een van haar wandelingen langs het strand doet Mado een bijzondere ontdekking die het verval van Les Salants kan verklaren. Dit heeft alles te maken met de werkzaamheden die de rijke Claude Brismand heeft laten uitvoeren in La Houssinière, en de gevolgen die dit had voor de stroming rondom het eiland. Ze bespreekt haar gedachten met Rouget die een slim plan bedenkt om de inwoners van Les Salants weer te laten geloven in een betere toekomst voor het dorp. Dit lijkt een tijdlang goed te gaan, maar dan keert het tij en vallen diverse dromen in duigen. Zelfs de aantrekkelijke Rouget blijkt niet te zijn wie hij zegt. Of het de bijzondere inwoners van Les Salants lukt de boel nog te redden kun je lezen in Stranddieven.

Afbeelding verwijderd door redactie


Joanne Harris schreef eerder de roman Chocolat die succesvol verfilm werd met Juliette Binoche en Johnny Depp in de hoofdrollen. Stranddieven is haar zesde roman en is dit jaar opnieuw uitgebracht. Ze werd geboren uit een Franse moeder en een Engelse vader en werkte vijftien jaar als lerares. Momenteel woont ze met man en dochter in de buurt van het Engelse Barnsley waar ze geboren werd. Meer informatie over deze schrijfster vind je op haar eigen website.

Stranddieven is een heerlijke, meeslepende roman. Joanne Harris heeft een prettige schrijfstijl, en beschrijft de karakters en de omgeving op een dusdanige manier dat het heel makkelijk is om je voor te stellen zelf deel uit te maken van het verhaal. Je ruikt nog net niet de zilte zeelucht! De liefhebbers van haar eerdere roman Chocolat zullen niet teleurgesteld worden na het lezen van dit boek.


Stranddieven
Joanne Harris

424 bladzijden
Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 9789021006383