Verlangen en politieke intriges

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

In eerste instantie twijfel ik of The Tudors wel de moeite waard is. Wat heb ik nu met de Engelse geschiedenis? Geen idee hoe het er in die tijd eigenlijk aan toe ging. Toch besluit ik een rustig plekje in huis op te zoeken én duik in het verhaal. Dat blijkt meteen ontzettend interessant te zijn. Schrijfster Anne Gracie heeft het werk van Michael Hirst niet alleen tot een verhaal gemaakt dat als een trein leest, maar het heeft ook diepgang. Als lezer begrijp je helemaal dat de jonge Koning Henry VIII zwicht voor de schitterende vrouwen aan het hof, tenslotte is zijn vrouw Katherine veel ouder en lukt het haar niet om hem de zoon te schenken die hij zo graag wil.

Koning Henry wenst een erfgenaam die Koningin Katherine van Aragón hem, na verschillende miskramen, niet kan geven. De bloedmooie achttienjarige Lady Anne Boleyn zou dat wel kunnen. De koning heeft zijn hart aan haar verloren en wil zo snel mogelijk scheiden van Koningin Katherine. Dat Engeland op dat moment wordt verscheurd door godsdienstige onrusten en veranderende allianties met andere landen, gaat aan hem voorbij. Ook Kardinaal Wolsey wordt hierbij betrokken. Waar hij normaal namens het koninkrijk belast is met het organiseren van diplomatieke besprekingen, werkt hij nu hard aan het verkrijgen van goedkeuring van de katholieke kerk om de koninklijke scheiding rond te krijgen.

The Tudors - De koning, de koningin en de maîtresse is echt een spannend boek. Het verhaal over liefde, verlangen, ambitie en politieke intriges mag dan al jaren achter ons liggen, toch zijn de gevoelens die beschreven worden erg herkenbaar. Daarnaast wordt de lezer in het midden van het boek getrakteerd op scènefoto's uit de serie. Wie deze bekijkt, waant zich al lezende in de serie. En het voordeel van dit boek? Je leest het verhaal zonder reclames of weken dat je moet wachten op de volgende aflevering.

Voor wie geen genoeg kan krijgen van dit boek, heb ik goed nieuws. Deze zomer verschijnt het tweede deel. The Tudors: Koning schaakt koningin gaat verder waar we Henry, Anne en Katherine achterlieten. Henry is nog steeds niet gescheiden van Katherine en het volk komt in opstand. De katholieke Henry komt recht tegenover de Paus te staan en zijn strijd om te scheiden van Katherine lijkt zelfs de Reformatie in te luiden. Hoe zal dat allemaal verder gaan? Ik kan niet wachten én hoop dat ik deze zomer in het zonnetje kan genieten van weer zo'n spannend boek!

Liefde, verlangen, ambitie en politieke intriges

The Tudors / de koning de koningin en de maitresse<br>Gracie, A. & Mike Hirst
The Tudors / de koning de koningin en de maitresse
Gracie, A. & Mike Hirst

272 bladzijden
Uitgeverij: Karakter Uitgevers B.V.
ISBN: 9789061123378