Verminkt in de schaduw

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Minette Walters debuteerde in 1992 met Het IJshuis, een literaire thriller waarmee ze prestigieuze prijzen won en haar naam meteen vestigde. Inmiddels heeft zij al elf thrillers op haar naam staan en Schaduwzijde is het jongste blad aan de boom. Walters vertelt niet alleen een complex, spannend en boeiend verhaal, ze leukt het ook nog op met krantenknipsels, politierapporten en memo's. Mede daardoor gaat de inhoud van Schaduwzijde leven en blijf je vastgeklonken aan het boek.

De hoofdpersoon in Schaduwzijde heeft Pech met een hoofdletter P. Zijn gezicht kapot, zijn persoonlijkheid is veranderd en zijn wereld aan duigen. Als hij dan ook nog eens een aantal keer op het verkeerde moment op de verkeerde plek is, wordt hij vrij snel verdacht van een drietal brute moorden. En dan begint het psychologische spel. Niet van de hoofdpersonen, maar van de schrijfster en haar lezers. Op fantastische wijze weet Walters telkens net genoeg informatie te geven, waardoor je de uitkomst dénkt te hebben gevonden. Wrong!

Hoofdpersoon Acland is, ondanks zijn ongrijpbaarheid en koppige stugheid, te sympathiek om het gedaan te hebben. Of is hij dusdanig beschadigd dat hij wel een meedogenloze killer is? De mannelijk ogende, dominante, vrouwelijke dokter Jackson, de zogenaamde 'butch-pot' met stekels en mannenkleding, is de enige die tot Acland lijkt door te dringen. Als onaantrekkelijke lesbiënne is zij voor hem geen gevaar. Jackson ontrafelt langzaam het web waarin Acland lijkt vast te zitten, maar de uitkomst is juist niet wat je vantevoren verwacht.

Schaduwzijde boeit van begin tot eind. Een psychologisch spel dat zeer ingenieus in elkaar zit. Als lezer blijf je alleen al doorlezen, omdat je het domweg niet uit kunt staan dat je er telkens naast zit.


Schaduwzijde
Minette Walters

400 bladzijden
Uitgeverij De Boekerij
ISBN 9789022549919