Dunya & Desie op het witte doek!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Zes jaar geleden maakten we voor het eerst kennis met de multiculturele televisieserie Dunya & Desie. Vanaf de eerste aflevering was de serie over de twee verschillende meiden direct een succes. Dunya (Maryam Hassouni) en Desie (Eva van de Wijdeven) wonnen diverse prijzen in binnen- en buitenland, waaronder twee Gouden Beelden voor Beste Dramaserie. De serie stopte toen de meisjes jonge vrouwen geworden waren, een moment waarop juist prachtig nieuwe verhaallijnen te ontwikkelen zijn! Het werd dus hoog tijd voor een nieuwe sprong, en die maken ze nu op het witte doek.

In Dunya & Desie de film wordt duidelijk dat de meiden ouder zijn geworden. Dunya viert haar achttiende verjaardag en krijgt te horen dat haar vader een geschike man voor haar gevonden heeft. Ondanks dat Dunya het niet eens is met deze uithuwelijking, gaat ze wel met haar familie mee naar Marokko om hem te ontmoeten. Desie heeft haar eerste autorijlessen en daarbij een relatie met de rij-instructeur (Tygo Gernandt). Als ze tot haar schrik over tijd is, neemt ook haar leven serieuze vormen aan en reist ze af naar Marokko, waar zij en Dunya in feite op zoek gaan naar zichzelf.

Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie

Net als de serie is de film geregisseerd door Dana Nechushtan, en wederom heeft zij prachtig werk geleverd. Nog meer dan in de televisieserie, zien we in de film de echte karakters van Dunya en Desie. De meiden zijn puur, oprecht en bovenal vol inhoud. Dit is te danken aan de geweldige actrices, die de karakters Dunya en Desie hebben verrijkt met hun eigen persoonlijkheid. Maar ook Christine van Stralen, die de moeder van Desie speelt, mag absoluut niet vergeten worden. Haar personage is een karikatuur van zichzelf, maar toch blijft ze geloofwaardig. Het samenspel met haar simpele, zachtaardige man (Theo Maassen) maakt het helemaal af en zorgt voor ontzettend veel humor.

Afbeelding verwijderd door redactie

Het mooiste aan de film is de manier waarop de cultuurverschillen tussen Dunya en Desie naar voren komen, zonder dat er direct een statement wordt gemaakt. Het blijft een persoonlijk verhaal over twee meiden die een andere culturele achtergrond hebben. Dit resulteert in misverstanden en humoristische passages, waarbij vooral de Marokkaanse familie van Dunya dikwijls tegen de vrije Desie aanloopt. Verder is het camerawerk van Bert Pot zeer bijzonder te noemen. Of het nu hoge flats in Amsterdam-Noord, bergen in Marokko of ongure straatjes in Casablanca zijn, hij maakt er een prachtig plaatje van waarin Dunya en Desie zeer mooi uitkomen. Na het zien van deze film weet ik het zeker, ik vond de televisieserie al geweldig, maar nu ben ik echt om: ik ben Dunya & Desie fan.

Afbeelding verwijderd door redactie
Dunya & Desie
Speeltijd: 96 minuten
Adviesleeftijd: alle leeftijden
Vanaf 17 april in de bioscoop