Samenvatting over vriendschap

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Verena Kast (1943) heeft filosofie, psychologie en literatuur gestudeerd. Momenteel is zij hoogleraar aan de Universiteit van Zürich, doceert aan het C.G. Jung Instituut in dezelfde plaats en heeft daarnaast ook haar eigen praktijk. Een echte bezige bij, die ook nog eens tijd had om onderzoek te doen naar de vriendschap tussen vriendinnen.

Helaas begint het boek niet echt aantrekkelijk. Je valt naar mijn idee midden in een samenvatting van een onderzoek. Graag had ik eerst een inleidend woordje van de onderzoekster gelezen. Nu weet ik namelijk niets over haar onderzoek. Hoeveel vrouwen heeft ze bijvoorbeeld gesproken? Waar baseert ze al haar uitspraken nu daadwerkelijk op? Dat vriendinnen alles van elkaar weten, vreugde en verdriet delen en helemaal zichzelf bij elkaar kunnen zijn, weten we immers allang.

In dit boek bespreekt de schrijfster diverse vriendschappen, bijvoorbeeld de vriendin als steunpilaar of juist als moeder. Maar ook de negatieve kanten van vriendschappen, zoals jaloezie, afgunst en rivaliteit worden beschreven. Helaas doet Verena Kast dit steeds op haar onderzoekende toon. Gelukkig heeft de schrijfster wel quotes van vriendinnen opgenomen, zodat het boek ook een persoonlijk tintje heeft.

Als je op zoek bent naar een cadeautje voor je vriendin dan kun je dit boekje beter laten liggen. Wil je je in vriendschappen verdiepen en heb je er geen probleem mee om de samenvatting van een onderzoek te lezen, dan kan ik dit boek wel aanraden.


Omdat je alles van me weet
Verena Kast

94 bladzijden
Uitgeverij: Kok
ISBN: 9789043514507