Kathleen Kennedy op de bres voor de waterproblematiek

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Wie is Kick Kennedy en wat drijft haar?

Ik ben de kleindochter van Bobby Kennedy en daar ben ik trots op. Kick Kennedy is twintig jaar, een studente die gek is op reizen en zich iedere keer weer realiseert hoeveel een mens van zo'n reis leert. Nu ben ik in Nederland om de waterproblematiek onder de aandacht te brengen en binnenkort zit ik weer in China of Bhutan om daar onderzoek en nieuwe ervaringen op te doen. Je leeft maar één keer en daar moet je het volle pond uit halen.


Hoe kom je eigenlijk aan de naam Kick? Je echte naam is Katheleen.
Dat is een idee van mijn vader. Die noemde me naar een oudtante waar hij een speciale band mee heeft. Zij had ook 'Kick' als bijnaam omdat ze zo'n positieve uitstraling had. Ze was een coole vrouw met heel veel humor, die altijd mensen om zich heen had.

De film Grand Canyon Adventures laat een reis zien die je met je vader en een stel andere mensen maakte om de zorgwekkende waterproblematiek die er in dat deel van Amerika heerst, aan te kaarten....

Ja, dat is correct. In de film zie je een groep raftende mensen die de Colorado River afreist. Dat is de rivier die door de Gran Canyon stroomt. We dalen 'm af en in de film zie je hoe serieus het waterprobleem in die zone is.

Een film met een boodschap dus?

Zo kun je het wel bekijken. We willen laten zien dat het voortbestaan van de mensen afhankelijk is van schoon water. Het grootste deel van de mensheid is helemaal niet bezig met water. Het is een serieuze problematiek dat tot een doemscenario kan leiden.

In de film raften jullie over soms heel gevaarlijke stromen. Was je nooit bang?

Integendeel. Ik ben een geboren avonturierster die graag grote uitdagingen aangaat. Raften is geweldig! Hoe gevaarlijker de stroom, hoe beter. Als we het over bang zijn hebben dan heb ik veel meer angst voor de toekomst. Tijdens deze reis ben ik me nog meer gaan realiseren hoe fragiel de aarde eigenlijk is. Het waterpeil van de Colorado River is snel aan het dalen. Die rivier voorziet de toekomst van drinkwater, maar dient ook als stortingsplaats van chemisch afval. De effecten ervan zullen sterk merkbaar zijn voor toekomstige generaties.

Waarom vind je dat de mensen juist naar deze film moeten gaan?

Omdat de film een goed beeld laat zien van de prachtige natuur in de Grand Canyon. Dat is zo adembenemend mooi dat je het nog veel beter via een IMAX-film kunt bekijken. Dan voel het alsof je er middenin zit. Ook is het een film waar je wat van opsteekt.


De IMAX-film Grand Canyon Adventure is het komende half jaar in het Omniversum te Den Haag te zien. www.omniversum.nl