Het extremistische nichtje van Ayaan

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Een onderhoudende, spannende en boeiende roman over de islamdiscussie schrijven. Dat is geen makkelijke taak. Tanya Commandeur, redacteur van diverse tijdschriften, waagde zich er aan en maakte daarmee een geweldig debuut.

Wallada is een liberale moslimprinses uit het Al-Andalus van de elfde eeuw. Al duizend jaar regeert zij over de hemel, waar ook Jezus, Allah en andere 'goden' hun verblijfplaats hebben. Engelen lopen rond met mobieltjes en de wachtrij voor het kantoor van Allah is immens. Wallada besluit in te grijpen in de aardse islamproblematiek, als Ayaan (personage gebaseerd op politica Ayaan Hirsi Ali) door een ongeluk in coma raakt. Zij is echter niet de enige die op tijdelijke basis een kijkje in de hemel neemt. Ook haar nichtje Ayda, een extremistische moslima, is in levensgevaar en belandt naast Ayaan in het paleis van Wallada. Beide worden, tot ergernis van Ayda, geëscorteerd door de botte, rebelse filmmaker Theo.

In Wallada's hemel krijgt iedereen zijn levensfilm te zien. Belangrijke momenten uit je aardse bestaan komen als een documentaire voorbij. En zo worden ook de hoogte- en dieptepunten uit de levens van Ayaan en Ayda getoond. Als kleine meisjes waren zij onafscheidelijk, maar Ayaans vlucht en afkeer van haar godsdienst is voor de ongeschoolde Ayda een teken van verraad. Geïndoctrineerd door de extremistische mannen om haar heen, is Ayda's enige doel in het leven: haar nichtje vermoorden.

In de hemel ontspint zich, naar aanleiding van de levensfilms van beide vrouwen, een heftige discussie. Want wie heeft gelijk? Is er wel een 'gelijk'? Wallada's gasten leest bijzonder makkelijk weg en is een echte aanrader. Je verwacht diepe overpeinzingen en moeilijke discussies, maar niets van dat alles. Commandeurs boodschap is ook geen religieuze. Het gaat er niet om of de islam wel of niet okay is. In Wallada's gasten gaat alles om vrijheid. Vrijheid om vragen te stellen, de vrijheid om te twijfelen en de vrijheid om te discussiëren en zelf te interpreteren. Al dan niet naar aanleiding van een bijbel, koran of thora.

Wallada's gasten brengt de hele islamdiscussie, door middel van een leuk verhaal, terug naar de kern. Een erg eenvoudige kern. Een kern die eigenlijk bijzonder logisch is. En als je het boek weglegt, na het in één ruk uitgelezen te hebben, vraag je je af waar iedereen zo moeilijk over doet... Het lijkt zo simpel!

Wallada's gasten
Wallada's gasten
Tanya Commandeur
Uitgeverij: Sirene
ISBN: 9789058314888