Goed voorbereid naar het ziekenhuis

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Wie naar het ziekenhuis moet, betreedt een heel andere wereld: een maatschappij in een maatschappij, met haar eigen wetten en regels. Een bezoek aan het ziekenhuis is als een reis naar een vreemd land, die nogal tegenvalt ook: het eten is er anders, je kent de mensen niet en ze spreken je taal niet, bellen naar huis is nogal duur, je moet goed op je spullen letten, je moet televisie kijken of een krant kopen om iets van het thuisfront mee te krijgen, je kamer is niet zo comfortabel als uit de folders blijkt en er zijn weinig leuke dingen te doen.

Yvonne Prins spreekt uit ervaring. Door haar longziekte heeft ze meerdere ziekenhuizen langdurig van binnen gezien. Haar soms hilarische, op andere momenten schrijnende anekdotes over artsen- en verplegingscommunicatie, ziekenhuisbureaucratie, second opinions en onderzoeken brengen meerdere malen een glimlach op je gezicht. Of je nu naar het ziekenhuis moet voor een poliklinische afspraak of voor een langer verblijf, deze survivalgids biedt volop informatie over de wereld waar de witte jassen het voor het zeggen hebben.

Het is duidelijk dat Prins een achtergrond heeft in de communicatie. Ze gaat uitgebreid in op hoe je een arts het beste kunt benaderen, hoe je moet handelen als je in een gesprek niet krijgt wat je wilt horen en hoe je je moet voorbereiden op de arts die hoog verheven is boven de gewone mensch. Een geweldige quote: 'Het verschil tussen God en een arts is, dat God niet denkt dat hij arts is...'

De gang naar het ziekenhuis blijft een noodzakelijk kwaad, maar met deze gids verveel je je in elk geval niet tijdens je reis. En voor nieuwelingen in het proces geeft het een uitstekend beeld van wat je kunt verwachten.


Ziekenhuis survivalgids
Yvonne Prins
250 bladzijden
Uitgeverij: www.scriptum.nl
ISBN: 9789055945818