Huiveren bij The Happening

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het gaat regisseur M. Night Shyamalan de laatste tijd niet echt voor de wind. Zijn meest recente films The Lady In The Water en The Village kregen louter slechte kritieken. Het moet dus voor de in India geboren filmmaker niet gemakkelijk geweest zijn om een nieuwe productiemaatschappij te vinden. Bij de laatste film van Shyamalan staan de verwachtingen dus op scherp. Krijgen we weer een film die de moeite nauwelijks waard is of valt het dit keer wel mee?

The Happening heeft alles te maken met het klimaatsprobleem. Shyamalan laat de natuur reageren op wat wij stervelingen haar allemaal aandoen. De oostkust van de Verenigde Staten wordt geteisterd door vreemde, onverklaarbare gebeurtenissen. Mensen plegen zomaar zelfmoord of vermoorden elkaar in koelen bloede.

Het verhaal begint met veel gruwelbeelden en huiveringwekkende spanning. Waar zou het naar toe gaan in deze film? We zien leraar Elliot (Mark Wahlberg) samen met zijn vrouw en het dochtertje van zijn beste vriend op de vlucht slaan voor een onbekend gevaar dat vanuit de natuur lijkt te komen. Ze vluchten voor het ondefinieerbare 'iets', dat ervoor zorgt dat mensen opeens zelfmoord plegen of elkaar in koelen bloede vermoorden.


Wat dat 'iets' precies is, dat blijft gedurende film een raadsel. Het kunnen planten zijn die gif afscheiden, maar ook een fout experiment van de Amerikaanse regering. Shyamalan doet zijn uiterste best om wat van deze film te maken. Dat lukt hem gedeeltelijk, alhoewel hij niet volledig overtuigt. In ieder geval overtreft hij met The Happening wel zijn twee voorgangers in spanning en griezeligheid en houdt je wel anderhalf uur lang in zijn greep. Echter, er zitten teveel onduidelijkheden in om de hele voorstelling lang te boeien.

Ik ben niet helemaal overtuigd en wacht nog steeds op dé film, ofwel eentje die de opvolger kan zijn van Shyamalan's topfilms The Sixth Sense en Unbreakable. Geldproblemen zal de filmmaker in ieder geval niet hebben. Voor The Happening maakte hij een speciale deal met Bollywood-studio UTC, die de helft van het budget voor zijn rekening nam in ruil voor de exclusieve filmrechten in India. Bovendien zal The Happening met een ster als Mark Wahlberg in de hoofdrol toch nog genoeg publiek trekken voor een forse winst.


Regie : M. Night Shyamalan
Genre: drama, thriller, science fiction
Tijdsduur: 91 minuten
Jaar: 2008
Acteurs: Mark Wahlberg, Zooey Deschanel, John Leguizamo, Spencer Breslin.