In de ban van een oplichter

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Niet lang hierna vertelt Rob aan John dat hij een undercoveragent is en werkt voor een speciale afdeling van Scotland Yard. Hij is bezig met een geheime operatie om een IRA-cel op te rollen, die vanuit Harper Adams opereert. John gaat momenteel met verschillende verdachten om. Deze schrikt van dit nieuws en is onmiddellijk bereid Rob te helpen met zijn operatie. John begint ondertussen een relatie met Sarah, die erg blij is met zijn aandacht. Na een tijdje besluit Rob dat Newport te gevaarlijk wordt voor John, Sarah en Maria en laat hen weten dat ze weg moeten om ook hun dierbaren te beschermen. Van hieruit begint een doelloze tocht door het hele land, die een aantal jaren zal duren.

Omdat ze telkens in verschillende hotels logeren, lopen de kosten van hun vlucht al snel op. Rob's zogenaamde onkostenvergoeding is niet ruim genoeg en dus moeten de spaarcenten van Sarah en de rest eraan geloven. Rob overtuigt de groep van het feit dat ze, na de operatie, kunnen rekenen op getuigenbescherming en een nieuwe identiteit. Hiervoor moeten ze wel elk spoor van hun vroegere leven uitwissen, en een belangrijk onderdeel is hun financiële handel en wandel. Iedereen weet dat je aan de hand van banktransacties makkelijk op te sporen bent en dus wordt er telkens contant geld opgenomen voor de diverse betalingen. Na verloop van tijd is echter de royale bank- en spaarrekening van Sarah leeg (zij heeft haar geld overgemaakt op een zogenaamde beveiligde politierekening) en ook de anderen hebben niet veel meer uit te geven. Vanaf dat moment beginnen de voortdurende smeekbedes aan de ouders van John en Sarah om meer geld. Omdat iedere duidelijke uitleg van Rob's kant ontbreekt, besluiten de ouders van Sarah het contact met hun dochter te verbreken.

Jaren verstrijken en de groep wordt intussen uiteen gehaald door Rob. Ze komen op diverse plekken terecht en moeten in erbarmelijke omstandigheden leven. Ondertussen gaan de oplichterspraktijken van Robert Freegard onverminderd door en maakt hij steeds meer mensen op duistere wijze geld afhandig. Nadat een bezorgde vader van een van de slachtoffers zich in de zaak vastbijt, gaat de bal echt rollen en komt er na lange tijd een einde aan een donkere periode in het leven van Sarah en de andere slachtoffers.

Na afloop van diverse hoofdstukken geeft de schrijver een uitleg over het gedrag van Robert Freegard en zijn slachtoffers. Hiervoor is gebruik gemaakt van de boeken Brainwashing:The science of thought control en Feet of Clay: A study of Gurus. Wat hierin het meest naar voren komt, is de wijze waarop o.a. Sarah en John 'gehersenspoeld' werden. Robert gebruikte subtiele technieken om hun gedachten en gedragspatroon te veranderen. Zo liet hij Sarah haar haar bleken en probeerde hij haar te laten breken met het verleden door haar te dwingen afstand te doen van haar sieraden.

Het lezen van dit verhaal riep bij mij ontzettend veel vragen op. De slachtoffers van Robert Freegard kwamen allemaal een beetje naïef op me over. Nu is het voor mij natuurlijk makkelijk oordelen, want ik sta/stond niet in hun schoenen. Toch had ik meer vragen gesteld aan een man, die me vertelt voor de overheid te werken en me desondanks duizenden ponden vraagt om zijn geheime operatie te financieren. Maar dat is misschien mijn persoonlijke nieuwsgierige aard.


Misleid
Sarah Smith met Kate Snell
317 bladzijden
Uitgeverij De Kern
ISBN 9789032511203