Fuck Romance

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De naam van de auteur Thomas van Woudenrode komt me niet bekend voor, maar dit blijkt een pseudoniem te zijn. Dat neemt niet weg dat Fuck Romance wel lekker wegleest; echt zo'n boek voor op vakantie. Het beslaat ook maar zo'n 128 bladzijden; iets dat ik betreur, want ik heb het gevoel dat er meer uit het verhaal gehaald had kunnen worden en de karakters wat meer uitgediept.

Ellen Kezersky wordt neergezet als een rijke, blonde schoonheid, die regelmatig al haar eten uitkotst om dun te zijn. Ze is nogal cynisch en hard geworden door verwaarlozing en het seksueel misbruik uit haar jeugd. Dat laatste gegeven loopt als een rode draad door het boek, maar het wordt niet echt opgelost in het verhaal. Het taalgebruik dat Ellen uit in het boek, doet verraden dat de auteur een man is. Want het is soms dusdanig grof, dat ik me niet kan voorstellen dat het uit de mond van een dergelijk, rijk opgevoede dame komt. Ook zijn de seksscènes zeer expliciet beschreven; iets dat mij niet echt boeit.

Na het ultieme verraad van haar beste vriendin Jetski met haar aanstaande vriend Thomas ontmoet Ellen ene John en ze raken bevriend. Ellen krijgt op een gegeven moment een relatie met diens vrouw Imme, die zij echter de naam Djahé geeft, naar de kruidige geur die haar omgeeft. Djahé woont samen met John in een soort commune en er is zelfs sprake van dat Ellen bij hen intrekt. Vrouwen heeft Ellen sowieso nooit geschuwd, maar dat was altijd meer een soort van teasen met haar beste vriendin naar haar mannelijke aanbidders toe. Maar met Djahé beleeft Ellen voor het eerst echte liefde. Of dit haar op het juiste pad brengt, is even afwachten, want het lot heeft waarschijnlijk iets heel anders in petto voor Ellen...

Fuck Romance is best een leuk boek, waarin je inzage krijgt in het luie leventje van verwende, rijke twintigers met veel drugs en seks. Over de opsommingen merknamen en het "hippe" taalgebruik moet je maar heen lezen. Het verraad, bedrog en de intriges worden wel weer heel goed opgebouwd. Het eind van het boek is niet zo zeer verrassend, maar ergens wel weer heel erg mooi. Een aanrader dus!


Fuck Romance
Thomas van Woudenrode
128 bladzijden
Uitgeverij De Werken
ISBN: 9789078711025