De vegetarische zon in je keuken

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Vegetariërs houden van de zon. Dat zou je tenminste kunnen concluderen als je de titels van twee toonaangevende vegetarische kookboeken leest: De zon op je bord en Mijn keuken van de zon. De zon op je bord is 'voor vegetariërs, maar vooral ook voor iedereen die wel eens vleesloos wil eten' (aldus de uitgever). Het boek probeert met man en macht te laten zien dat vegetarisch eten ook best Bourgondisch en culinair kan zijn. Mijn keuken van de zon afficheert zich niet nadrukkelijk als vleesvrij receptenboek. Auteur Virginie Besancon verleidt je zonder dat je het misschien door hebt tot het bereiden van verrukkelijke vegetarische maaltijden.

Clafoutis, salade Niçoise en tarte tatin - op het eerste gezicht lijkt Mijn keuken van de zon een typisch Frans kookboek. Maar Virginie Besancons kookkunsten zijn niet bepaald doorsnee. Alle recepten, die met oogstrelende foto's van la bon vie zijn geïllustreerd, zijn vrij van vlees of vis. Bovendien schrikt de kokkin uit de Provence er niet voor terug om uitstapjes te maken naar Spaanse, Italiaanse en Marokkaanse gerechten.

Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie

Mediterrane wortelsalade en pasta met rucolapesto naar de recepten van 'Mijn keuken van de zon'

Mijn keuken van de zon

is een openbaring voor toegewijde vegetariërs én verstokte vleeseters. Dat komt in de eerste plaats door de vormgeving: het boek staat vol met foto's van zonovergoten maaltijden, authentiek ogende groenten en fruit om van te watertanden. De recepten die Besancon de lezer voorschotelt, zijn al net zo'n feest. Het gaat om het soort gerecht waarvan vleeseters zich verwonderd zullen afvragen of dit wel écht vegetarisch is en waarvan de gemiddelde vegetariër al jaren moeten hebben gedroomd. De gerechten zitten boordevol uiterst gezonde ingrediënten en zijn een lust voor het oog, stijlvol te serveren en (tamelijk) eenvoudig klaar te maken.

De recepten in Mijn keuken van de zon variëren van luchtige voorafjes tot taarten en desserts. Gerechten zoals koude komkommersoep, spaghetti met rucolapesto, meloensalade met muntsiroop en amandel-citroentaart schreeuwen gewoon om warme zomeravonden op balkon of terras. Maar ook met de zachte chocoladecake, uienjam en groene gnocchi tover je de zon in je keuken.

Het enige minpuntje van Mijn keuken van de zon is dat het niet altijd makkelijk is om de juiste ingrediënten te vinden. Gekruide geitenkaasjes, oude tomatensoorten en kikkererwtenmeel liggen niet in de schappen van de supermarkt om de hoek - en zijn bovendien in Frankrijk ongetwijfeld van betere kwaliteit dan in ons kikkerlandje. Gelukkig kan bij de meeste recepten wel een supermarktvariatie bedacht worden. Die bevat misschien een beetje minder zon, maar is er in ieder geval niet minder diervriendelijk op.

Afbeelding verwijderd door redactie

Clafoutis met pruimen, een variatie op de clafoutis uit 'Mijn keuken van de zon'

Recept voor clafoutis
Mijn keuken van de zon

bevat een recept voor clafoutis met kersen, een typisch Franse variant van cake. Omdat kersen niet altijd te verkrijgen zijn (en het ontpitten van een halve kilo kersen wel wat geduld kost), kan je de clafoutis ook met ander fruit maken, bijvoorbeeld met (gedroogde) abrikozen of pruimen.
Verwarm de oven op 200°C. Meng 75 gram bloem met 75 gram amandelpoeder, 75 gram suiker en drie eieren. Klop dan 100 gram zachte boter, een zakje vanillesuiker en 250 milliliter melk er bij. Rol 500 gram kersen (of ander fruit) door 50 gram rietsuiker en leg het fruit vervolgens in een ingevette taartvorm met een doorsnede van 26 centimeter. Giet het beslag er over heen en bak de cake dertig tot veertig minuten totdat de bovenkant goudbruin is.


Mijn keuken van de zon
Virginie Besancon
239 bladzijden
Uitgeverij Terra - Lannoo
ISBN: 9058975274 / 9789058975270

WIN!

Vrouw.nl mag dit kookboek weggeven. Om kans te maken op dit smakelijke boek mail je naar prijsvraag@vrouw.nl, vermeld "vegetarisch" als onderwerp en zet in het mailtje tevens je naam, adres en gebruikersnaam op Vrouw.nl. Zonder geregistreerde gebruikersnaam kan je helaas niet meedoen! Slechts één deelname per adres wordt geaccepteerd. Deze verloting loopt tot maandag 8 september 09.00 uur.