De magische fluit

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Terwijl de wereld steeds verder wegzakt in een poel van duisternis en vernieling, gaat soldaat Tamino op zoek naar liefde, vrede en licht. Samen met zijn door angst verlamde mannen wacht hij op het bevel om de loopgraven te verlaten en ten strijde te trekken. In de daaropvolgende chaos vol dood en verderf komt Tamino terecht in de schemerzone tussen droom en werkelijkheid, waar drie verpleegsters van het leger zijn leven redden.

Op een dag duikt Papageno op. Hij is verantwoordelijk voor de kanaries die gebruikt worden om de aanwezigheid van gas in de mijnschachten op te sporen. Wanneer hij beweert dat hij Tamino gered heeft, beslissen de Zusters om hen op een gevaarlijke missie te sturen. De mannen moeten Pamina opsporen, een bloedmooi meisje dat ontvoerd werd door de geduchte meester Sarastro...

Afbeelding verwijderd door redactie

Kenneth Branagh is de meester in het verfilmen van oude klassiekers. Zijn films, die hij baseerde op de verhalen van Shakespeare, zijn stuk voor stuk een lust voor het oog. Door de subtiele humor en het grote spelplezier van de cast worden de, soms wat te bloemrijke woorden, ineens begrijpelijk. En blijkt Shakespeare gewoon een paar heerlijke romans vol intriges te hebben geschreven.

De verwachtingen voor Branaghs The Magic Flute, waarin hij Mozarts opera op nieuwe wijze interpreteert, zijn dus hoog gespannen. Ondanks de prachtige decors, de symbolische vondsten, kleurrijke beelden, geweldige kostuums en aangenaam ogende acteurs/zangers, raakt The Magic Flute niet. Een vergelijking met de filmmusical Moulin Rouge is al snel gemaakt, maar deze opera leent zich daar minder goed voor. De muziek is prachtig, maar gaat een niet-opera-kenner na een kwartier al echt irriteren. De vrolijke zustertjes, die zomaar dansend en zingend over het slagveld vol lijken komen, slaan ook niet echt goed aan.

Afbeelding verwijderd door redactie

Branagh weet er, geheel in zijn traditie, een prachtig schouwspel van te maken, maar alleen de echte operaliefhebber zal dat kunnen waarderen. Leuk extraatje: de DVD-box bevat ook de originele soundtrack (twee cd's) van de film uitgevoerd door The Chamber Orchestra of Europe.

Afbeelding verwijderd door redactie
The Magic Flute
Met o.a. Amy Carson, Joseph Kaiser, René Pape
Tijd: 135 minuten
Adviesleeftijd: 6 jaar