Wild feesten met het M-Lab

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Stichting M-Lab, laboratorium voor muziektheater, is een initiatief dat makers van nieuw Nederlands muziektheaterrepertoire ruimte biedt om hun ideeën te ontwikkelen. Ruimte bieden betekent bij M-Lab enerzijds coaching en productionele ondersteuning en anderzijds exploitatie van een theater met 150 stoelen en repetitieruimtes. Naast de voorstellingen van nieuwe makers brengt M-Lab jaarlijks twee bestaande, inhoudelijk en artistiek hoogwaardige producties in een nieuwe enscenering, die niet meteen commercieel te produceren zijn. Dit naar voorbeeld van het Londense theater Donmar Warehouse. Tevens biedt M-Lab ruimte aan (eindexamen-)voorstellingen van de verschillende muziekopleidingen, leesvoorstellingen, workshops en masterclasses.

M-Lab opent dit theaterseizoen dus met The Wild Party. Het is het jaar 1928 in New York. Om hun relatie nieuw leven in te blazen, geven Queenie (Lone van Roosendaal) en Burrs (Alex Klaasen) een feestje. De gastenlijst representeert het decadente leven uit die tijd: kunstenaars, artiesten; vrijgevochten types van elke seksuele voorkeur, in elke combinatie. Ook Kate (Anouk van Nes), een oude rivale van Queenie, is van de partij met haar nieuwe verovering Mr. Black (Ara Halici). Een avond vol verveling, opwinding, spanning; drank, drugs en dans volgt. Vrijheid leidt tot jaloezie, onbegrip tot moord,

De theaterzaal van M-Lab is ingericht als nachtclub. Omdat er maar drie rijen met stoelen zijn, zit je heel dicht op het feestgewoel. Hierdoor waan je je gast op het feest van Queenie en Burrs. Ook de acteurs kijken je rechtstreeks aan, waardoor dat gevoel versterkt wordt. En wanneer er gedanst wordt, wil je bijna mee gaan dansen, zo aanstekelijk werkt het geheel.


Lone van Roosendaal is verbazingwekkend goed in de musical. Loepzuiver zingt en brengt ze het verdriet om haar stukgelopen relatie. Haar samenspel met Alex Klaasen (Burr) is ook ongelooflijk goed: je ziet dat ze nog van elkaar houden, maar het wil gewoon niet meer. Maar ook Ara Halici zingt de sterren van de hemel. Hij weet een sexy Mr. Black neer te zetten. Enige die wat mij betreft tegenviel was Anouk van Nes. Ze is een goede danseres en ook haar acteerspel laat niet veel te wensen over. Echter, zingen is niet haar sterkste punt. Het leidt erg af van haar eigenlijke rol in de musical: de mooie, sexy rivale Kate. Want die rol is haar op het lijf geschreven.

The Wild Party heeft een ijzersterke cast; de combinatie van ervaren artiesten en pas afgestudeerde acteurs werkt ongelooflijk goed. En het is niet over the top musical, dus ook toneelliefhebbers hebben hier een goede avond. De musical is zo goed, dat het bijna een schande is dat ze maar drie weken de kans krijgen om het publiek te laten zien wat ze kunnen. Maar zo werkt het M-Lab nu eenmaal. Heb je deze week dus nog tijd: Ga!

De voorstellingen van de M-Lab productie The Wild Party zijn volledig uitverkocht. Door de aanhoudende vraag naar kaarten worden extra voorstellingen gespeeld van woensdag 24 t/m zaterdag 27 september om 20:15 uur. Op zaterdag 27 september is een matineevoorstelling om 14:00 uur. Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op de website.