Het rumoerige leven van schrijfster Françoise Sagan

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Françoise Sagan werd in 1935 geboren als Françoise Quoirez. Na de schandaalroman Bonjour Tristesse (1954) schreef ze nog een dertigtal boeken, waarvan Aimez-vous Brahms uit 1959 één van de bekendste is. Sagan won met haar debuutroman meteen de Prix de Critique, waarna haar leven in een stroomversnelling belandt. Sagan leed een bewogen privé-leven, waarin heftige liefdes met mannen en vrouwen en grote schandalen centraal staan. Ze was een rebelse en vrijgevochten vrouw die zich vrij voelt om te schrijven, lief te hebben en ook om zichzelf te vernietigen. Haar leven werd beroemder dan de boeken die ze schreef. Sagan overleed in 2004 op 69-jarige leeftijd.

In de film Sagan wordt een poging gedaan om het leven van de rebelse schrijfster in beeld te brengen. Het levert een meeslepende film op, waarin een goed beeld wordt gegeven van hoe deze vrouw leefde, alhoewel je op sommige punten toch wel de nodige verdieping mist. Waarom trouwde ze en nam ze een kind, terwijl dit toch helemaal niet binnen haar tumultueuze levensstijl paste? Dat soort antwoorden moet je dus zelf invullen.

De film zelf is vrij sober gehouden en laat ook geen opzichtig camerawerk zien. Duidelijk is wel dat hoofdrolspeelster Sylvie Testud diep in het veelbewogen leven van Sagan is gedoken, want ze zet het rokende, drinkende en chaotische personage op overtuigende wijze neer. Vooral de slotscène waarin een stervende Sagan weigert om haar enige zoon voor het laatst te zien, spreekt erg tot de verbeelding en wordt weergaloos gespeeld. Deze film wekt zeker de belangstelling om behalve Bonjour Tristesse ook de andere boeken die Françoise Sagan in haar leven schreef, te gaan lezen.

Regie: Diane Kurys
Land: Frankrijk, 2008
Cast: Sylvie Testud, Pierre Palmade, Jeanne Balibar, Arielle Dombasle e.a.
Speelduur: 117 minuten