De wonderlijke geschiedenis van Tom Page en zijn olifant

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
De wonderlijke geschiedenis van Tom Page en zijn olifant

komt enigszins traag op gang, maar wordt naarmate het verhaal vordert steeds interessanter. De relatie tussen mens en dier speelt een belangrijke rol, die veelal op filosofische wijze wordt beschreven en benaderd: ‘Het hele probleem, het probleem van onze relatie met de rest van het dierenrijk, kan vast en zeker teruggevoerd worden op de taal! Dr. Casey wil dieren geen onafhankelijk denken toekennen, terwijl ze, dat blijf ik zeggen, even vol met gedachten zitten als wij, maar deze niet kunnen uitdrukken in een vorm die wij mensen gemakkelijk kunnen begrijpen. Ze kunnen onze taal niet spreken, maar ja, wij kunnen hun taal ook niet spreken. Is dat niet de werkelijke kloof die ons scheidt?’ Doordat Tom gedurende het verhaal leert communiceren met zijn olifant, vervaagt de kloof tussen mens en dier. Hierdoor vertoont de relatie tussen Tom en zijn olifant gelijkenissen met de relatie tussen geliefden.

De liefde die Tom voelt voor zijn olifant wordt niet gedeeld door zijn dierbaren en zorgt voor een isolatie tussen hem en zijn omgeving. Tom verlaat zijn jeugdliefde om zijn olifant te kunnen volgen op een reis door heel Engeland, die uiteindelijk zal eindigen in de stad Londen. Hier gaan fantasie en lust op de loop met Tom. Hij laat zichzelf geloven dat een prostituee zijn jeugdliefde Lizzy is. Bovendien kan Tom de fantasie over een betere toekomst voor hem en zijn olifant, die in een kleine kooi is gesloten om tentoongesteld te worden voor de bezoekers van de menagerie, maar niet loslaten.

Fantasie geeft de mogelijkheid om uit de werkelijkheid te ontsnappen of deze zo te verdraaien dat er niet anders dan een goed einde mogelijk is. De relatie tussen Tom en zijn olifant zal hoe dan ook eindigen. Misschien in de menagerie, misschien ook niet. De auteur permitteert zich de vrijheid om te fantaseren over een gelukkig einde; één waarin ze samen de wijde wereld intrekken en lang en gelukkig leven. Door dit einde geeft het enigszins tragische verhaal toch gevoelens van hoop. Het is altijd mogelijk om door middel van fantasie uit de soms trieste werkelijkheid te stappen.

De wonderlijke geschiedenis van Tom Page en zijn olifant is een ontroerend, mooi verhaal, vol fantasie, lust en rede. Het is een intelligente, bijna sprookjesachtige roman over de relatie tussen mens en dier en zeer zeker de moeite van het lezen waard.


De wonderlijke geschiedenis van Tom Page en zijn olifant
Nicholson, C.
334 bladzijden
Uitgever: Mistral Uitgevers
ISBN: 9789049950781