Turkse danssensatie in Nederland

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Na twee succesvolle Nederlandse tournees keert het wervelende spektakel weer terug om diverse theaters in het land weer onder te dompelen in de 'duizend-en-één-nacht-sfeer'. Deze keer duikt de groep terug in zijn eigen geschiedenis. Zo gaan ze in de eerste helft van de voorstelling terug naar hun roots met zigeunerachtige dansen die worden ondersteund met mooie beelden en bijpassende muziek.

Waar de dansers ver terug in de tijd gaan, hebben wij ook een kijkje genomen in de geschiedenis van deze bijzondere groep. De groep is namelijk ontstaan in 2001 door een zoekertje in de krant. Duizenden jongens en meisjes - met én zonder danservaring - balletdansers, volksdansers en muzikanten hebben toen gereageerd. Ongeveer zestig van hen hebben dit allemaal overleefd en de meesten maken, ondanks het zware leven, nog steeds deel uit van de dansgroep. Dat moet je echt aankunnen, want soms zijn ze zelfs twee maanden onderweg. En als ze niet op tournee zijn, oefenen ze minstens tien uur per dag in hun danscomplex te Istanbul. Hun hele levenswijze hebben ze aangepast om deel uit te mogen maken van deze groep getalenteerde dansers.

Afbeelding verwijderd door redactie

Het eerste gedeelte van Evolution was werkelijk adembenemend. In de pauze hoorde je dan ook overal lofuitingen. De show voldeed echt aan de verwachtingen van de vele bezoekers. Maar dat het nog spectaculairder kon, daar stonden wij in ieder geval niet bij stil. Tot onze mond na de pauze van verbazing openviel. De dansers toonden ons een mix van ballet, moderne en oosterse ritmes, special effects, snelheid, souplesse en opzwepende muziek. Die klanken zorgde ervoor dat je het liefst op zou springen om mee te bewegen.

Wat ons betreft heeft artistiek directeur Mustafa Erdoğan er weer een ware sensatie van gemaakt die je echt gezien moet hebben. Wil je man niet mee en zegt hij dat het echt niets voor hem is, vertel 'm dan dat hij daar echt spijt van krijgt. Het publiek wordt namelijk getrakteerd op een schitterende buikdansact, die tijdens onze voorstelling met name onder het mannelijke publiek, enorm in de smaak viel.

Deze show is nog tot 30 november in heel Nederland te zien. Bekijk hier de speellijst.