Idols winnares Nikki geeft zich bloot met haar debuutalbum!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Ik zal eerlijk zijn: ik was verslaafd aan Idols. Ook al hoor je niet zo gek veel meer van oud-winnaars Jamai, Boris of Raffaela; van Nikki heb ik hoge verwachtingen. Want wat een gouden stem heeft zij, zeg! Als ik eraan terugdenk, krijg ik nóg kippenvel van haar vertolking van Bleeding Love, tijdens één van de liveshows. Ook van finalist Nathalie was ik zeer onder de indruk, maar de bescheidenheid en de klasse waarmee Nikki op het podium stond, gaven voor mij de doorslag. Nikki is wat mij betreft de terechte winnaar van Idols 2008.

Na de finale werd de eerste single Hello World uitgebracht; een kant-en-klare single waarmee de uiteindelijke winnaar haar intrede zou doen in het sterrendom. Door de hype rondom het programma kwam het nummer direct binnen op nummer 1 in de Top 40, maar het was uiteindelijk geen lang leven beschoren. En laten we eerlijk zijn: dit nummer was ook niet echt op Nikki's lijf geschreven. Opvallend is dan ook dat dit nummer niet op het debuutalbum Naked te vinden is.

Na deze eerste poging hoorde je een tijd lang niets of weinig van Nikki. Ze zou de studio ingedoken zijn om de tijd te nemen voor een album op maat, dat zou passen bij de unieke stijl van Nikki. Eind september 2008 volgde de eerste (of eigenlijk tweede) single Bring Me Down. Als je het mij vraagt, meteen ook één van de beste nummers van het album. Het is een plezierig nummer om bij mee te zingen (lees: vals mee te kraaien) en het heeft een lekkere up-tempo beat. Dit nummer behaalde een zesde plaats in de hitlijsten. Haar tweede single What Did I Do staat nog steeds in de tipparade. Ook dit nummer heeft een pakkende melodie, die het goed doet als meezingliedje. Het begin van de vierde track, How To Break A Heart, beloofde een favoriet van mij te worden, maar eenmaal volledig beluisterd, ontbreekt er toch iets treffends. Het nummer blijft een beetje op de vlakte en helaas kreeg ik dat gevoel bij de meeste nummers op dit album. De opbouw van het album is wel goed doordacht. De liedjes wisselen elkaar goed af, waardoor het nergens eentonig wordt.

Mijn veelzijdige muzieksmaak neigt richting de pop/rock, met artiesten als Kane, Anouk en Snow Patrol als mijn favorieten. Nikki zou wat dat betreft heel goed in dit repertoire kunnen passen met haar sprankelende en gepassioneerde stijl. Ze heeft zich met Idols geprofileerd als een zangeres met soul- en rockinvloeden en dat is dan ook precies hoe ik haar graag zie. Het album Naked kan dan echter bij het horen van de eerste klanken een beetje tegenvallen, want de Nikki, zoals je haar kent van Idols, herken je niet zo gauw meer terug op deze cd. Het repertoire is weliswaar sterk en zuiver gezongen, maar het bestaat vooral uit een aantal standaard liefdesliedjes. Ik word nergens verrast en de kippenvel die ik tijdens Idols van Nikki kreeg, heb ik sindsdien niet meer gehad. De liedjes zijn vooral heel low-key en ik mis een lekker ritme.

Ik vind het eigenlijk doodzonde dat het grensoverschrijdende karakter van Nikki's stem op de achtergrond blijft en dat het met dit album vooral om commercieel succes te doen lijkt. Als achtergrondmuziek op een rustig avondje voldoet deze cd prima, maar het album zal nooit tot één van mijn favorieten behoren. Jammer, want Nikki heeft het echt in zich om internationaal carrière te maken en net zo succesvol te worden als internationale talentenjachtwinnaars, zoals bijvoorbeeld Kelly Clarkson en Leona Lewis. Het moet gezegd: de stem van Nikki komt op dit album best goed uit de verf, maar ik mis de kracht en de passie in haar zang. Ik mis datgene wat haar Nikki maakt, hetgeen waar zij uniek in is. Maar een eerste album moet immers ruimte aan verbetering overlaten. Het begin is er, nu hoop ik nog op de beloofde ster die Nikki zou worden.


Naked
Nikki
Uitgegeven door: Sony Music Entertainment
EAN: 0886974191025