Akon’s Freedom

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Op het album Freedom staan twee hits als we het albumhoesje moeten geloven. Naast Right now (Na Na Na) wordt ook I'm so paid genoemd. Hoewel ik dit laatste nummer nog niet in de hitlijsten voorbij heb zien komen, heeft deze track wel hitpotentie. Maar toch, het blijven wel de minste nummers op het album. Als je daarbij in ogenschouw neemt dat er meerdere bekende artiesten hun bijdrage aan het album hebben geleverd -zoals Lil Wayne, Young Jeezy, T-Pain, Ray Lavender en Wyclef Jean- verwacht ik dat in de toekomst nog meer van zijn tracks de hitlijsten zullen passeren.

Akon lijkt wel voor het succes geboren, maar er was een tijd in zijn leven dat alles behalve op rolletjes liep. Toen hij vanuit het arme Senegal naar New Jersey verhuisde kwam hij al snel in aanraking met criminaliteit en hip hop. Hij belandde in de gevangenis. Dat heeft hem ook goeds gebracht: juist in deze periode bleek hij in staat om een eigen muziekstijl te ontwikkelen.

Maar hoe cliché zijn story ook aandoet: Akon doet het goed voor een artiest die pas vier jaar meegaat in de muziekindustrie. In 2004 bracht hij zijn debuutalbum Trouble uit en kreeg hij zijn eerste grote hit met Keep on Calling. Hoewel deze track in ons koude kikkerlandje niet van de grond is gekomen, werd zijn naam ook hier gevestigd na zijn tweede single Smack That. En laten we ook Ghetto Remix niet vergeten die Akon uitbracht met onze eigen rappers Ali B en Yes-R.

Freedom gaat voornamelijk over -hoe verassend- de liefde. Zo zingt Akon in de hit Right now (Na Na Na) over een stukgelopen relatie die de zanger graag wil verbeteren. Het nummer Keep you much longer gaat over het loslaten van je geliefde. Ondanks dat de nummers gaan over verschillende ontwikkelingen binnen de liefde vind je deze verscheidenheid niet altijd terug op het album. Vooral als je de tracks in recordtempo luistert kan je het idee krijgen dat alle nummers hetzelfde zijn. Dit biedt herkenbaarheid, met eentonigheid als keerzijde. Pas als je uitgebreid gaat luisteren en de nummers op je in laat werken, ontdek je grotere verschillen.

Erg goed doet het album het nog niet in de albumlijsten. Freedom blijft hangen op de vijftigste plaats. Moet het album nog door veel mensen ontdekt worden, of zijn er niet genoeg liefhebbers te vinden voor zijn stijl? Ik blijf al luisterend nieuwe teksten en grappige tonen ontdekken op zijn album. Zijn beats blijven hangen en Akon blijft mij verbazen.


Freedom
Akon
Uitgegeven door: Universal Music
EAN: 0602517934375