Marjolein Teepen weet wat ze wil! (+WIN)

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Ik ontmoet Marjolein op een maandagmiddag. Nadat we hebben ontdekt dat onze ontmoetingsplaats, een café, is gesloten, lopen we naar een koffiehuis. Het klikt meteen, Marjolein is een vrolijke dame die direct honderduit verteld. Het belooft een zeer prettig gesprek te worden.

Man van la Mancha, één van 's werelds meest gespeelde musicals, is momenteel te zien in de nieuwe versie van OpusOne Theaterproducties. Het stuk vertelt het verhaal van Miquel de Cervantes (1547), een man die verzot was op theater. Hij schreef veertig toneelstukken, waarvan er niet één succesvol werd. In 1597 werd hij geëxcommuniceerd vanwege aantijgingen tegen de Katholieke kerk. Hij ontkwam ternauwernood aan de doodstraf. Op latere leeftijd zette hij zich door geldgebrek gedreven aan een stuk over Don Quichot. Dit zou hem uiteindelijk de status van één van 's werelds grootste verhalenschrijvers geven. Veel plezier heeft hij hier echter niet meer aan beleefd, hij overleed al snel op 68-jarige leeftijd.

Nu wordt Man van la Mancha in Nederland op de planken gebracht, omdat Peter Faber de wens had om zijn vijftigjarige toneeljubileum met deze rol te kunnen vieren. En dat is gelukt. Peter Faber is voor het grote publiek onder andere bekend van de televisieserie Prettig Geregeld en de film Ciske de Rat. Niet zomaar een tegenspeler. Marjolein wist echter niet wie hij was, voor ze aan deze musical begon. "Ik kende zijn naam wel, maar ik wist niet wat hij allemaal al had gedaan. Ik ben een ramp met namen enzo. Maar ik heb Peter leren kennen zoals hij is, heel oprecht. We hebben echt respect voor elkaar. Ik ben ook niet zo van het geroddel: 'die is zo en zo'. Ik bepaal dat zelf wel!"

Marjolein speelt in Man van la Mancha een dubbelrol. In het stuk wordt Miquel de Cervantes (Peter Faber) in de gevangenis gegooid, waarna hij zichzelf moet verdedigen tegen de andere gevangen. Om zijn levensverhaal te vertellen, laat hij de gevangen het stuk Don Quichot spelen, zelf neemt hij de rol van Quichot op zich. Marjolein speelt één van de gevangen, zij is de enige onwillige en wil absoluut niet meespelen. Daarom krijgt zij de rol van dienstmeid Aldonza. "Het stuk heeft een dubbele laag: als gevangene heb ik een verleden en als Aldonza ook. Aldonza wordt misbruikt, maar ook in de gevangenis wordt ik misbruikt. Dus er zijn vele parallellen te trekken tussen dat gevangenisleven en het leven van Aldonza. Ik verzet me tegen het meespelen in dit stuk, maar ga toch overstag. Ik neem de rol van Aldonza op me, maar dan begint Peter (Miquel de Cervantes/ Don Quichot) me opeens Dulcinea ('liefje', red.) te noemen. Ik word daar heel boos om." Aldonza ziet zichzelf niet als Dulcinea. Zij vindt zichzelf niet waard en verdenkt Don Quichot ervan haar voor de gek te houden. Maar Don Quichot ziet een andere werkelijkheid. "Ieder ziet één werkelijkheid, maar een ander ziet weer iets anders; vindt iets meer waard dan dat jij het vindt. En wat is dan op zo'n moment de realiteit?"


Marjolein is helemaal in haar element op het toneel. Na in grote producties als Evita en Cats te hebben gespeeld, vindt ze het nu prettig om in een kleine productie te staan. "Het is een geweldige musical, met temperamentvolle muziek: muziek met ballen. Ik vind het ook erg fijn dat de muzikanten op het toneel staan. In een grote productie heb je meerdere kampen: het licht, de muziek, de acteurs. In dit geval is dat niet zo. Het is niet zo dat ik een kleinere musical verkies boven een grote musical, maar het is gewoon echt een leuke groep. We zijn heel close met elkaar."

Dat Marjolein een ambitieuze jongedame is, bewijst ze met haar motivatie voor de keuzes die ze maakt. "Ik kies een rol niet op hoe beroemd ik ermee kan worden, maar wat het voor mij doet. Hoe kan ik er als persoon van groeien. Theater zit in mijn aard, het is mijn grootste goed. Men denkt dat ik, door het meedoen aan Op zoek naar Evita, nu heel veel werk krijg aangeboden. Het tegendeel is waar: na deze productie heb ik voor het eerst in tien jaar geen werk." Zenuwachtig wordt Marjolein er niet van: "Nee, helemaal niet. Ik ben aan het proberen om een plaats te krijgen op een opleiding voor musicalacteurs in Engeland. Mocht er tussendoor wel wat op mijn pad komen in Nederland, dan is voor mij de afweging: waar groei ik het meeste van in mijn vak?"

Marjolein is op en top Vrouw.nl-vrouw. Ze weet wat ze wil en laat zich leiden door wat voor haar het beste voelt. Het beloofde een prettig gesprek te worden en dat was het ook.

Zie voor meer informatie en de speellijst van Man van la Mancha de website.

WIN!

Ben jij nieuwsgierig geworden naar de musical Man van la Mancha? En wil je dolgraag Marjolein Teepen ontmoeten? Vrouw.nl en Opus One maken dit mogelijk op 5, 6 en 7 maart in het Oude Luxor in Rotterdam. We mogen per voorstellingsdag 3 x 2 vrijkaarten weggegeven! Gekoppeld aan de vrijkaarten is een meet & greet met de cast, na afloop van de voorstelling. Geef, om kans te maken op deze fantastische prijs, antwoord op de volgende vraag:

Wie speelt de rol van Sancho Panza? (TIP: kijk op de website!)

Mail je antwoord naar prijsvraag@vrouw.nl, vermeld "Marjolein Teepen" als onderwerp en zet in het mailtje tevens je naam, adres en gebruikersnaam op Vrouw.nl. Zonder geregistreerde gebruikersnaam kan je helaas niet meedoen! Slechts één deelname per adres wordt geaccepteerd. Deze prijsvraag loopt tot maandag 23 februari 09.00 uur. Let op: geef in de mail je voorkeursdatum aan.