Sharon den Adel maakt bewuste keuzes

Lifestyle door Redactie Ze.nl
"Ik vroeg me bij de voorbereiding van de show echt af waar ik aan begonnen was..."

Een optreden met het Metropole orkest in Ahoy moet een fantastische ervaring zijn en zo heeft Sharon dat ook ervaren. "Vorig jaar november hebben we eigenlijk pas besloten om dit concert in februari te gaan geven, dus het was allemaal erg kort dag. Het is zo'n groot risico, we hebben onszelf echt afgevraagd of we dit wel moesten doen. Maar we hadden al vaker met het Metropole orkest opgetreden en dat klikte gewoon heel goed. En we merkten dat zij begrepen hoe de twee verschillende muziekstijlen moesten samensmelten. Je moet elkaar echt goed aanvoelen. Je moet niet in je hoge toren blijven zitten en denken 'ik speel klassieke muziek dus ik speel zo.' Je moet je ook kunnen inleven in hoe een band werkt. En andersom geldt het voor ons natuurlijk precies hetzelfde. Zij zochten een band die ook in het buitenland optrad, zodat zij ook in contact konden komen met meer buitenlandse artiesten. Zij zagen ons als hét exportproduct van Nederland, dus hebben ze ons benadert. En wij wilden heel graag met een orkest spelen, maar wist niet zo goed welke, dus is het uiteindelijk viavia tot stand gekomen."

Twaalf jaar ervaring in een nieuw jasje

Een concert voor tienduizend man voorbereiden is niets niks. "Ik heb mezelf echt afgevraagd waar ik aan ben begonnen. Het was een eenmalig concert en we zouden dvd-opnames maken, dus alles moest goed gaan. Er mag werkelijk niets verkeerd gaan. Uiteindelijk hebben we drie keer met elkaar gerepeteerd. En zij zijn natuurlijk een heel professioneel orkest, dus zij pakten gelukkig alles heel snel op. Dus het ging uiteindelijk heel goed, ondanks alle zenuwen. En zelfs de kaartverkoop ging heel goed, we waren zelfs enkele weken voor het concert al uitverkocht. Ik denk ook dat dat kwam omdat sommige mensen wellicht twijfelden over onze muziek, maar doordat we met dat orkest samenspeelden over de streep zijn getrokken. Als je het publiek ook zag, het ging van heel oud naar heel jong. Normaal liggen de leeftijden ongeveer tussen de 18 en 45. We hebben heel soms zelfs mensen tussen het publiek van rond de zestig. Het zijn er niet zo heel veel, maar dat zijn wel mensen die open staan voor verschillende soorten muziek, zij zijn opgegroeid met Pink Floyd en Deep Purple. Het is niet helemaal wat wij doen, maar het is wel symfonisch en dat spelen wij natuurlijk ook." Spanningen alom dus, voor de show. Maar het ging goed. "Bij het slotapplaus was ik echt flabbergasted. Het is zo magisch... het is allemaal live. We zijn van groot naar klein gegaan, we begonnen heel bombastisch en zaten op het eind heel intiem met een klein groepje op het podium in die hele grote zaal. We hebben alles wat we geleerd de afgelopen twaalf jaar in een nieuw jasje hier neergezet en dat is heel speciaal."


We zijn geen duivelsaanhangers

Het genre muziek dat Within Temptation speelt kent nogal wat vooroordelen. Zwarte muziek, gothic, satanaanbidders, noem maar op. "Ja, men noemt het gothic, maar dat is het dus niet. Het rare is dat er heel veel bands bij elkaar gezet worden die muziektechnisch gezien helemaal niets met elkaar te maken hebben. Maar dan hebben ze toevallig allemaal een zangeres met donker haar die alternatieve kleding dragen, dus is het hetzelfde. Als Linkin Park bijvoorbeeld een zangeres gehad zou hebben, dan zouden ze ook bij dit genre worden gezet, terwijl het niets met elkaar te maken heeft. Niet dat het heel erg is, omdat we er allemaal wel profijt van hebben gehad toen het heel bekend werd. Last van de vooroordelen als bijvoorbeeld 'duivelsaanhanger' hebben we wel gehad, maar gelukkig tegenwoordig steeds minder. Eerder droegen we hele donkere kleding, maar dat was toen ook het tijdsbeeld, tegenwoordig is het allemaal wat moderner. Maar het imago dat we hebben is moeilijk te veranderen, want mensen hebben toch nog steeds het donkere beeld van toen in hun hoofd. Ik vind het wel lastig. Maar ik vind ook dat media moet meeveranderen met het tijdsbeeld en het type muziek dat verandert. Het is een organisch iets, het maakt veranderingen door. Ice queen (één van hun grootste hits, red.) is bijvoorbeeld helemaal geen donker liedje, het is juist heel vrolijk!"

"Je hebt een leven apart van elkaar nodig, gelukkig zijn we ons daar wel van bewust..."

Zoals de echte fans waarschijnlijk wel weten heeft Sharon een relatie met de gitarist van de band en ze hebben een dochtertje Luna. "Het is moeilijk om werk en privé gescheiden te houden. Vroeger zei ik precies het tegenovergestelde, maar daar ben ik een paar jaar geleden toch wel anders over gaan denken. Je krijgt op een gegeven moment toch conflicten omdat je over bepaalde dingen anders denkt. Je moet afstand kunnen nemen. We schrijven daarom de nummers ook niet meer samen. Je hebt toch een leven apart van elkaar nodig, je moet ook wat leuks aan elkaar kunnen vertellen. Maar we zijn ons wel bewust van het feit dat het moeilijk is, dus daar houden we ook rekening mee. Tijdens toernees gaat hij met andere mensen uit dan ik, bijvoorbeeld. We gaan dan echt onze eigen gang. Luna ging eerder ook mee op toernees, maar daar is ze nu iets te oud voor geworden. Het is soms lastig te combineren, je moet goed nadenken over wat je wel gaat doen en wat niet. Maar ik wilde niet bewust de keuze maken om geen kinderen te krijgen omdat ik muziek maak. Ik heb ook een leven naast de muziek en ik wilde ook graag meemaken hoe het voelt als moeder. Het was dan ook een bewuste keuze." Vervolgt lachend: "Ik was alleen iets sneller zwanger dan verwacht. Ik heb ook gewoon opgetreden tijdens mijn zwangerschap en heb het in eerste instantie niet verteld aan de crew. Het grappige was dat de man van de monitor op een gegeven moment tegen mij zei: 'goh, je moet nu wel wat op de lijn gaan letten, je wordt wel wat stevig...'. Op diezelfde dag heb ik het hem ook maar verteld."

Bewuste keuzes

Omdat Within Temptation een hele succesvolle band is, treden ze overal ter wereld op. Zo'n druk leven combineren met een privé leven gaat dan ook niet altijd van een leien dakje. "Ik probeer zoveel mogelijk mijn vrienden en familie te zien, maar we zijn echt heel druk. Mensen onderschatten vaak hoeveel tijd je kwijt bent met een band. Dan weer interviews, dan een show voorbereiden, dan nummers schrijven en zelfs met de administratie. We maken dus bewust keuzes over wat we wel of niet doen. Maar er zijn vriendschappen verwatert, dan groei je uit elkaar. Maar ik heb ook weer goede vrienden erbij gekregen. Zo is het leven ook: het bestaat uit verschillende fases." Als laatste ben ik toch nog benieuwd naar hoe Sharon gezond blijft. "Gezond eten, weinig snoepen. En niet elke avond stappen als we op tournee zijn, gewoon lekker op tijd naar bed gaan."