Interview: Quinta de Vries over haar modellenbureau (I).

Lifestyle door Redactie Ze.nl
Als ik jullie website bekijk dan krijg ik het gevoel dat je de lat wel heel erg hoog legt. Ik zou niet meer durven reageren. Hoe zie jij dat zelf?

Lang leden heb ik al gezien dat de mooiste jongens en meisjes er helemaal niet aan denken om naar een modellenbureau te gaan. Die drempel ligt misschien wel veel te hoog en het zelfbeeld is niet altijd reëel. Vaak zijn ze heel verbaasd als ik ze op straat aanspreek. Ik stap namelijk zelf op mensen af en geef ze mijn visitekaartje. Soms sta ik letterlijk te bidden dat ze me mailen of bellen. Het is altijd weer bijzonder te merken dat de mooiste modellen het niet eens van zichzelf zien. Vaak zitten ze nog op school en moeten die eerst af maken. Of willen ze het modellenwerk er wel bij doen, maar ergens klinkt mijn voorstel te mooi om waar te zijn. Ik hoop altijd dat de mensen die ik benader, op z'n minst weer contact opnemen. Soms kun je een jarenplan maken waarbij iemand rustig naar een carriere kan werken.

Natuurlijk wijzen we uiteindelijk ook mensen af, maar 'nee' heb je en 'ja' kun je krijgen, toch? Maar het is niet voor niets dat we iemand aanspreken. Wij kijken toch altijd heel anders naar iemand dan dat diegene naar zichzelf kijkt.

Waar let jij vooral op als je iemand op straat aanspreekt?

Eerst kijk ik naar de lengte. Daarna naar het figuur en als laatste naar de schoonheid en symmetrie van een gezicht. Je hebt veel mooie gezichten, maar zonder de goede lengte en het goede figuur ben je internationaal gezien nergens.


En wat als iemand alles 'mee' heeft?

Dan is het nog steeds niet gezegd dat zo iemand internationaal succes zal hebben. Uiteindelijk is het karakter van groot belang. Je hebt een professionele mentaliteit nodig: modellenwerk is een vak. Je kunt veel leren, maar dan moet je dat echt willen. Aan prinsessengedrag hebben we niets in deze business. Met name in het begin is het wachten, afgewezen worden en financieel met weinig tot niets rondkomen. De concurrentie is moordend, dus niemand zit uiteindelijk op je te wachten. Je zult het zelf moeten doen. Als je die uitdaging niet aan wilt, kom je er niet.

Is er de laatste jaren in Nederland veel veranderd op modellengebied?

De grootste verandering is dat het vak een beetje een hype is geworden door al die televisieprogramma's. Iedereen denkt ineens verstand te hebben van de modellenbusiness. Gelukkig zijn er meerdere echt goede bureaus in Nederland. Maar jammer genoeg ook nog steeds een groot aantal dat absoluut beneden de maat is.


Is een Nederlands model populair op internationaal gebied?

Het voordeel van Nederlandse modellen is allereerst dat ze doorgaans vrij aardig Engels spreken en al jong zelfstandig zijn. Gemiddeld zij we ook iets langer dan andere Europese landen. Een serieus nadeel is verwend gedrag: qua mentaliteit zijn veel jonge meisjes en jongens wat mij betreft als snel behoorlijk verpest. We hebben het te gemakkelijk gehad, waardoor we niet van die vechters meer zijn. "Lukt dit niet, dan gaan we toch gewoon wat anders doen.", is wat je vaak hoort. Ik mis te vaak de drive, het doorzettingsvermogen, het je tanden in iets willen zetten. Dat is wat veel Oost Europese meisjes en jongens nog wel doen. De opmars van modellen uit Wit-Rusland tot aan Kazachstan is enorm.


Je werkt in het buitenland voornamelijk met Major Modelmanagement. Is dat een bewuste keuze?

Mensen vertrouwen hun kinderen aan mij toe. Soms zijn ze net 16 jaar. Daar moet je wel verantwoordelijk mee om gaan. Bij Major zijn ze in goede handen, dat weet ik. Na twintig jaar samenwerken met Guido Dolci en zijn Major, ken ik hun werkwijze als geen ander. Ik zou geen ander bureau weten waar ik ook mee zou willen samenwerken. Verder is Major Modelmanagement uitgegroeid tot een van de grootste modellenbureaus ter wereld. Dat is niet voor niets en kan alleen maar als je alle aspecten van het vak beheerst. Daar hoort serieuze begeleiding van de je modellen bij.

Wat vind je het leukste aan dit vak?

Het blijft leuk om nieuwe talenten te ontdekken. Zomaar iemand van de straat plukken en diegene later in allerlei (internationale) bladen of campagnes te zien. Dat geeft een bepaalde voldoening. Ik doe dit vak nog steeds, en eigenlijk weer een beetje opnieuw, met enorm veel plezier.

Wie is voor jou het ultieme topmodel?

Op dit moment is dat Doutzen Kroes. Het is fantastisch dat zij in twee jaar tijd de top van de internationale modellenwereld heeft weten te bereiken. Maar ze heeft ook geluk gehad, want het is natuurlijk eveneens een kwestie van op het juiste moment op de juiste plaats zijn. Geloof me, er lopen meer meisjes rond met dezelfde kwaliteiten en talent!

Wat voor advies zou je de jongens en meisjes die nu in het modellenvak willen stappen, mee willen geven?

Blijf met beide benen op de grond staan en vertrouw op je eigen gevoel. Veel mensen zullen je van alles beloven, maar komen hun beloftes niet na. Hou daar rekening mee! De absolute top is uiteindelijk maar voor weinig modellen te behalen.

www.quintadevries.com
www.declinique.nl