Interview: Marian keyes over 'Die charmante man'.

Lifestyle door Redactie Ze.nl
Die Charmante Man

vertelt het verhaal van vier compleet verschillende vrouwen en één man: Lola de stylist, Grace de reporter, haar tweelingzus Marnie en Alicia, de nieuwste verloofde van Paddy de Courcy. Paddy is de man waar het verhaal om draait: hij is 'die charmante man'.

Moord
Het verhaal is geïnspireerd op een verhaal dat Marian Keyes hoorde toen ze in Zuid-Afrika was en hoorde van een rechter van de Hogeraad die zijn vrouw had vermoord. De vrouw was bij de politie geweest, maar ze werd genegeerd omdat haar man een invloedrijke man was. "Ik sprak toen met een heleboel vrouwen en uit die verhalen kwam naar voren dat gewelddadige mannen vaak charmante, charismatische mannen zijn. Dat moeten ze ook wel zijn, anders kunnen ze niemand mishandelen."

Balans
Marian Keyes begon met schrijven in 1993, na een zelfmoordpoging en vier maanden voordat ze stopte met drinken. "Ik schreef vier maanden non-stop, omdat ik bang was mijn writers touch kwijt te raken. Ik was uitgeput. Geleidelijk heb ik een ritme ontwikkeld, en nu schrijf ik elke dag 5 uur. Ik heb een balans gevonden. Ook als ik geen zin heb, ga ik er toch voor zitten en als ik eenmaal bezig ben, vliegen die uren voorbij. De moeilijkheid van het schrijverschap is het perfectionisme, waar elke schrijver last van heeft, volgens mij. Ik ben van mening dat een verhaal al bestaat ergens, in een perfecte vorm, en dat ik het 'medium' ben dat het verhaal opschrijft. Mensen maken fouten, en daarom kan een verhaal altijd beter worden opgeschreven. Maar ik moet zeggen dat ik erg tevreden ben over de uitkomst van dit boek."

Spiritueel
Medium klinkt wel enigszins spiritueel. Beschouwd Marian zichzelf als een spiritueel persoon? "Jazeker. Ik zweer bij yoga en ik geloof helemaal in mindfullness en self fullfilment. Iedereen maakt zijn eigen persoonlijke reis en is daarom verantwoordelijk voor zijn of haar eigen geluk. Ik zeg niet dat je er alleen voor staat, maar aan het einde van het verhaal hangt het allemaal van jezelf af. In Die Charmante Man is huiselijk geweld één van de thema's, maar bovenal dat iedere vrouw het in zich heeft om te veranderen."

Omschakeling
Elke vrouw in het boek heeft een andere manier van haar verhaal vertellen. Lola heeft bijvoorbeeld een soort Bridget Jones-vertelstijl. En Grace is scherp, analytisch. Marian schreef de personages ieder met een ander achterliggend idee. Was het moeilijk omschakelen tussen de verschillende karakters? "Het was verfrissend, en soms ook moeilijk, maar altijd fascinerend. Mijn favoriete karakter is Lola. Zij is altijd zo vrolijk en daarom heel gemakkelijk te schrijven. Ik identificeer mijzelf het meest met Marnie: zij heeft something dark over zich. En Grace is zo sterk en onafhankelijk... daar lijkt ik totaal niet op," lacht Marian.

Humor
Keyes wordt vaak vergeleken met chick-lit schrijfster Sophie Kinsella. "Ik vind Kinsella echt geweldig schrijven, maar onze onderwerpen zijn compleet anders, in sociologisch en emotioneel opzicht. Naar mijn mening is zwarte humor de beste humor die er bestaat, en dat is te merken in mijn verhalen. Ik schuw delicate onderwerpen niet, waardoor ik mijn boeken niet als chick-lit beschouw." Als gekeken wordt naar de onderwerpen die voorbij komen in de boeken - huiselijk geweld, alcoholisme, travestie, abortus en miskramen zijn slechts een greep uit de onderwerpen - kan wel gesteld worden dat Marian Keyes geen doorsnee chick-lit schrijfster is. Toch schrijft ze altijd met humor. Die Charmante Man is een vermakelijk boek, dat gemakkelijk leest zonder dat het vervalt in de clichés van chick-lits.

Amsterdam
De laatste vijf minuten van het interview breken aan, en we kletsen nog wat over Dublin, Londen en Amsterdam. "Dublin heeft de warmte die in Londen ontbreekt. Ik woon heel gelukkig in Dublin, maar ik ben altijd blij als ik even naar Londen kan. Die stad heeft gewoon een bepaald soort glamour. Dit is mijn eerste keer in Amsterdam, wist je dat? En I Love it! Ik heb m'n man al gebeld of we hier niet konden gaan wonen," lacht ze. En daarmee sluiten we het interview af.

Die charmante man
Die charmante man
Marian Keyes