Interview War Child: Mieke Zwart.

Columns door Redactie Ze.nl
Mieke Zwart


Mieke Zwart (50)
Management Assistant, 3 dagen per week - onbetaald
Werkt bij War Child sinds september 2007


Wat was voor jou de belangrijkste reden om bij War Child te gaan werken?
Veruit de belangrijkste reden is dat War Child directe hulp geeft aan kinderen. Naar mijn mening heeft niemand het recht kinderen te betrekken in welke vorm van geweld dan ook. Al zie je elke dag maar één kinderglimlach meer, dan is het al de inspanning waard. Deze duidelijke focus geeft mij houvast. Niets doen is voor mij geen optie.

Waarom onbetaald? Ik heb het goed. Mijn bijdrage aan een betere toekomst voor de kinderen bestaat uit kennis en arbeid. Kosten besparen is een uitdaging voor iedereen die hier werkt. Meest gestelde vraag: kan dat gratis of gesponsord, met een stagiair of vrijwilliger? Daar maak ik trots deel van uit, 100% gesponsord.

Wat vind je het leukste in je werk?
Ik zie mijn rol een beetje als ‘spelverdeler’. Ik ondersteun de directeur, het management team, het bestuur en zorg dat alle ballen die door de lucht zweven, op de goede plek terechtkomen en/of doorgegeven worden. Het ondersteunende aspect daarin spreekt mij aan. Het van alles een beetje past bij mij en ik pas binnen War Child. Geen administratief waterhoofd, maar een creatieve, flexibele, snel acterende organisatie met lef. Gerund door mensen die geloven in hetzelfde doel, dat uitstralen en hard werken om het te bereiken. De korte lijnen naar de collega’s in onze programma’s in Afrika, Zuid-Amerika en Azië zorgen ervoor dat we allemaal direct betrokken zijn bij ‘ons’ werk.

Waarom vind jij het werk van War Child zo belangrijk?
Om de spiraal van geweld te doorbreken, moeten kinderen vrij zijn om te kunnen leren wat leven in vrede is. War Child creëert hiervoor de mogelijkheden. Een veilige opvang voor kinderen met oorlogservaringen, aandacht en tijd om te genezen, betrekken van de hele gemeenschap bij de bewustmaking en voorlichting over de rechten van kinderen. Het is een begin, van waaruit War Child de kring steeds groter maakt, tot het beïnvloeden van overheden aan toe. Een nieuwe generatie krijgt zo de kans iets moois te bouwen.

FS


War Child introduceert dit jaar 'vriendschap' als cadeaugeschenk.


Wat betekent vriendschap voor jou?
Vriendschap = een band met iemand waar je van houdt. Die band hoeft geen vooraf bepaalde inhoud, vorm of kleur te hebben, maar ontstaat al levend en lerend. De waarde van een vriendschap neemt toe in tijd, omdat tijd maar één keer langskomt in je leven. De tijd die je deelt, is dus kostbaar. Niet het aantal banden dat je vasthoudt bepaalt wie je bent, maar de bereidheid van het vasthouden.

Aan wie wil jij jouw vriendschap geven?
Onbekenden zijn vrienden die je nog niet hebt ontmoet en ik bied iedereen mijn vriendschap aan. De banden die ontstaan houd ik vast. De inhoud, vorm en kleur van iedere vriendschap voegt iets toe aan mij. De Friendship Box wil ik graag geven aan mijn vriendin die ik al 37 jaar ken. Zij is mijn eerste echte vriendin en omdat vriendschap nooit vanzelfsprekend is, bied ik haar de Friendship Box aan.

Geef ook jouw vriendschap cadeau deze maand. En steun daarmee het werk van War Child.
FS


De Friendship Box is tot en met 23 december te koop.
Kijk voor verkoopadressen op www.friendshipstore.nl
Foto's: T. Chan