Interview War Child: Elise Griede.

Lifestyle door Redactie Ze.nl


Elise Griede (35)
Programma Specialist Creatieve Methodieken
Werkt bij War Child sinds 2005 (full-time). In 2000 was ze een jaar vrijwilliger

.

Wat was voor jou de belangrijkste reden om bij War Child te gaan werken?

Een combinatie van praktisch idealisme en de 'perfecte match'. Ik ben opgeleid als psycholoog en theatermaker, dus ik ben zowel creatief als sociaal georiënteerd. Toen ik bijna 10 jaar geleden als vrijwilliger bij War Child allerlei klusjes deed werd ik al gegrepen door dat toen nog kleine clubje. De drive, de doe-mentaliteit en het optimisme in combinatie met een maatschappelijke betrokkenheid en professionaliteit, het paste gewoon heel goed. Eén moment herinner ik me nog heel goed: ik gaf een korte training voor War Child in Eritrea (Afrika). Ik stond ergens op een winderige vlakte naar een groep kinderen te kijken die door onze medewerkers werden begeleid, en ik realiseerde me:'Dit is het'.

Wat vind je het leukste in je werk?

De afwisseling en de samenwerking met mensen met heel diverse achtergronden. Hoe jonge mensen en kinderen zich ontwikkelen, inspirerende ideeën hebben en er iets van willen maken. Met vallen en opstaan, maar stap voor stap en met zoveel gedrevenheid. Dat is heel inspirerend, ondanks de moeilijke omstandigheden waarin je vaak werkt, die drive gaat dwars door alles heen. Ik vind het ook heel leuk om creatieve ideeën uit te werken tot goed lopende projecten. En om de methodieken die we gebruiken op een hoger plan te tillen. En om onze lokale medewerkers in het veld te zien groeien, hen te ondersteunen met methodiek en training...Mag ik nog even doorgaan?

Waarom vind jij het werk van War Child zo belangrijk?

War Child investeert in kinderen en jongeren, en daarmee in de toekomst van een land. Eigenlijk werkt War Child vaak als een soort katalysator. Mensen, en vooral kinderen zijn zo sterk, ze hebben een enorme veerkracht. War Child helpt hen om die eigen veerkracht te vinden, en om daarop te varen. Dat is echt belangrijk als je opgroeit in een omgeving waar weinig hoop en weinig kansen zijn.

War Child introduceert dit jaar 'vriendschap' als cadeaugeschenk.
Wat betekent vriendschap voor jou?

Voor mij is Vriendschap ‘elkaar snappen’, niet veel woorden nodig hebben en toch niet uitgepraat raken. Mooie en moeilijke momenten met elkaar meemaken, getuige zijn van elkaars leven. Gevoel voor humor delen. Vertrouwen en vertrouwd worden. Vriendschap is ook jezelf kunnen laten zien, en oprecht willen zien wie de ander is. En het is ‘doen’: mee behangen, mee eten, -verhuizen, -vieren enzovoort.

Aan wie wil jij jouw vriendschap geven?

Ik geef mijn vriendschap aan al mijn lieve vriend(inn)en! Maar ik wil ook graag mijn vriendschap geven aan mijn inspirerende collega's in de landen waar wij werkzaam zijn. We werken veel samen en maken heftige maar ook bijzondere situaties mee. Dat schept vaak een band. Mag ik mijn vriendschap ook nog geven aan de 14 jongeren uit het dorp Maghata in Sierra Leone, waar wij werken? Een stel fantastische jongeren, met wie we gewerkt hebben aan een theatervoorstelling waarin zij opkomen voor hun rechten, die we aan lokale beleidsmakers hebben laten zien. Ik heb in de loop van de maanden hun zelfvertrouwen zien groeien. Ik ben heel trots op hen!

De Friendship Box is tot en met 23 december te koop.
Kijk voor verkoopadressen op www.friendshipstore.nl
Foto's: T. Chan