Column Christine Pannebakker: Geen tijd!

Lifestyle door Redactie Ze.nl

Overal op de wereld gaan stemmen op hoe we de ratrace kunnen stoppen: namelijk, teruggaan naar de kalender van de Natuurlijke Tijd. Mocht je het niet kennen: het is de meest accurate kalender ooit. Het is gebaseerd op de maan, in tegenstelling tot de agenda die we in het dagelijks leven gebruiken; die is gebaseerd op twaalf zonnemaanden.

Met de dertien manen kalender heb je niet met rare schrikkelmaanden te maken, het is de perfecte cyclus van 13 keer 28 dagen waarmee je tot 364 dagen komt. En dan heb je nog een dag Buiten de Tijd, voor meditatie en bezinning. Die 28 zie je overal in de natuur, zoals in de cyclus van de vrouw, maar ook de huid wordt elke 28 dagen vernieuwd. Mocht je nog niet overtuigd zijn: de Maya’s, Azteken leefden met dertien maanmaanden, maar ook de Egyptenaren, de Essenen, de Inca’s, Europese natuurvolken.

Met deze kalender wordt de harmonie tussen mens en planeet weer hersteld. Het laat zien dat we allemaal een zijn, met elkaar en met het ritme van de natuur. Kerkvaders wilden echter dat God boven de natuur kwam te staan. Ze wilden de mens afsnijden van de logische wetten van het leven en dus kwamen ze met een kalender van dan eens 29, dan weer 30 en vervolgens 31 dagen. Wat natuurlijk absurd is. Het is nooit zo dat de natuur het ene zegt en wijsheid het andere.

We hoeven maar naar buiten te kijken om te weten dat de natuur zich niets aantrekt van de tijdsdruk die we voelen. Het gaat door, in een eigen tempo, jaar na jaar. We kunnen proberen de tijd in een mechanisme te proppen, maar de cyclus blijft doorgaan. Seizoenen wisselen elkaar af, evenals de dag en de nacht. De aarde zal in een jaar een keer om de zon draaien en de volle maan zal dertien keer aan de hemel schitteren. We kunnen de cyclus van het leven proberen te ontkennen, maar hij is er. Elke 28 dagen is er een nieuwe maan, een nieuw eitje, een nieuwe huid.

En zo geeft de natuur ons ook kansen. We kunnen afwachten of er ooit een nieuwe kalender komt. Maar we kunnen ook vandaag besluiten om ons niet langer als slachtoffers te gedragen van de mechanische tijd. Door zelf weer te gaan leven met het ritme van de natuur. Door iets simpels als op te staan als de zon opkomt en te gaan slapen als de maan aan de hemel staat. Door naar buiten te gaan en te voelen, te zien en te ruiken in welk jaargetijde we leven in plaats van op de kalender te kijken. We hoeven niet de door onszelf opgelegde acht uur slaap te hebben in de zomer, omdat de zon ons als vanzelf wekt en we mogen in de winter net iets langer blijven liggen. We hoeven niet op de buienradar te kijken om te zien of het gaat regenen als we gewoon de moeite nemen om naar buiten te kijken. Als dat al geen rust geeft…

Intussen geniet ik op dat terras. Met die vriendinnen met rinkelende armbanden en hoge hakken. Want voor je het weet, klinken we in onze little black dress onder de kerstboom op alweer een jaar dat voorbij vloog.

Nog even: profiteer nu van de korting op Vrouwenpower! Nu voor 15 euro in plaats van 17,95 Kijk op www.vrouwenpower.eu voor de kortingsbon