Column Christine Pannebakker: Rebels

Lifestyle door Redactie Ze.nl

Ik vind Nederlanders zorgwekkend braaf. De klopjacht op alternatieve genezers, we staan erbij en kijken ernaar. Als Amerika vraagt om bankgegevens, dan geven we niet alleen de spelden, maar direct de hele hooiberg. Bodyscans op de luchthavens. Chipkaarten die elke stap van ons registreren. Afgifte van DNA. Camera’s die ons volgen… we accepteren het allemaal zonder wezenlijke vragen te stellen.

Ook wat vaccineren betreft, zijn we het braafste meisje van de klas. Maar deze week las ik dat de bofvaccinatie die samen met de mazzelen- en rodehondprik in de BMR-cocktail wordt gegeven, werd toegevoegd om het ziekteverzuim bij jonge ouders tegen te gaan: hoe minder zieke kinderen, hoe minder afwezige ouders. Dat werd door de Wereld Gezondheid Organisatie bevestigd. Toch worden er nauwelijks vragen over gesteld. De overheid bepaalt, en wij volgen. Wie logisch nadenkt, kan zich voorstellen dat een kind van twee, drie, vier maanden oud niet gebaat is bij zes toegediende ziektekiemen. En kan zich toch voorstellen dat dit het immuunsysteem zelfs ondermijnt. Toch volgt 95 procent van de ouders het landelijke vaccinatieprogramma, want stel je voor dat….

We worden geregeerd door angst in plaats van door vertrouwen. In de vorige eeuw waren we bang voor joden, Russen, werkeloosheid, het vallen van de bom. Nu voor terroristen, de islam, pandemieën, de opwarming van de aarde, criminaliteit. We zijn zo bang dat we zijn gestopt om zelf na te denken. We hebben zelf onze vrijheid opgeofferd, in ruil voor een schijnbare zekerheid.

Ik pleit er niet voor dat niemand zijn kind meer laat inenten. Maar vaccineren op basis van angst is onverstandig. Zoals ook niet vaccineren op basis van angst niet slim is. Laten we weer kiezen voor vrijheid. Het enige wat we zelf moeten doen, is informatie in winnen. Dan zijn we in staat om eigen beslissingen te nemen.

Het tegenovergestelde van moed in onze maatschappij is niet lafheid, maar conformiteit. Laten we meer onszelf worden. Want je verliest het leukste deel van jezelf door te worden als mensen op wie je eigenlijk helemaal niet wilt lijken.

Dit weekend besefte ik weer dat het leven eigenlijk heel simpel is: er zijn altijd twee keuzes. Je hart weet welke de juiste is.

Christine Pannebakker schreef het boek Vrouwenpower. Nog slechts een week met korting verkrijgbaar. Laat je inspireren op je vakantiebestemming door de kracht in jou. Zie: www.vrouwenpower.eu