Op hoop van Zegen valt niet in het water

De maatschappij door Redactie Ze.nl

Iedereen kent natuurlijk het verhaal van de weduwe Kniertje, maar voor de mensen die het bekende televisieprogramma nooit hebben gezien, hier nog even in het kort het verhaal. Op hoop van zegen is het beroemdste toneelstuk van Herman Heijermans. Hij schreef het eind 1900. Het gaat over vissersweduwe Kniertje die haar man en zonen verliest aan de zee. Haar gevecht om te overleven te midden van sociale misstanden, leidt tot één conclusie: 'de vis wordt duur betaald'.

De rol van reder Bos wordt vertolkt door Ben Cramer. Hij zet een stoicijnse, onaardige man met veel stijl neer. Als geen ander weet hij je te bevriezen wanneer hij je aankijkt met een kille blik. Willens en wetens stuurt hij een vissersschip de zee op, terwijl hij zich ervan bewust is dat deze absoluut niet zeevaardig is. De rol van Kniertje wordt gespeeld door Ellen Pieters, die met verve de door verdriet bevangen vrouw neerzet. Charlie Luske is ook bijzonder goed, hij lijkt werkelijk te groeien als musicalartiest.

090118-Beeldmerk-Op-Hoop-CM.jpg

Maar wie werkelijk de show steelt is nieuwkomer Job Bovelander. Hij speelde eerder in Elisabeth en The Sound of Music, maar lijkt met deze musical echt door te breken. Als hij zingt krijg je kippenvel en zijn vertolking van de jongste zoon van Kniertje ontroert ongelooflijk. Als hij geen Musical Award krijgt voor deze rol, dan weet ik het ook niet meer. Werkelijk bijzonder is zijn ingetogen spel. Het lijkt bijna moeiteloos en hij blijft je boeien. Leuk weetje: de single 'Zeemeeuw' wordt gezongen door Job. Het nummer vertelt het verhaal over het verdriet bij het verliezen van mensen aan de zee.

Prachtig is ook de muziek die bij de musical hoort. Je hoort overduidelijk de vloeiende bewegingen van de zee terug in de muziek en dat is bijzonder knap. Een musical staat of valt met muziek en het is duidelijk: Op hoop van Zegen valt zeker niet in het water.

Kijk voor meer informatie en de speellijst op de website!