'Kijken' door de eeuwen heen

Mode & trends door Redactie Ze.nl

In de 10e eeuw na Christus hebben zowel de Chinezen als de Arabieren ontdekt dat een halfronde leessteen van kristal ( een Beryl) een vergrotende werking heeft. Nadat deze kennis was overgekomen naar de monniken in Europa werd het dragen van een bril lange tijd als het ultieme teken van wijsheid gezien.

Afbeelding verwijderd door redactie

Rond het jaar 1500 kwam hier verandering in omdat de bril tenslotte op een lichamelijk defect duidde. Waarschijnlijk ligt het hieraan dat Leonardo da Vinci in 1508 het eerste concept van de contactlens uitdacht. Evenals de bekende filosoof René Descartes die een ietwat mathematische schets gaf van wat nu een contactlens heet. In 1636 beschreef hij hoe je een buisje gevuld met water tegen het oog zou kunnen houden.

Afbeelding verwijderd door redactie

Toch was het in deze tijd, waarin op het gebruik van de bril een taboe lag (zeker in de hogere kringen), dat de meeste brillen tot ontwikkeling kwamen. Dit ligt mede aan het feit dat de boekdrukkunst een snelle opmars maakte en de productie van glas een stuk goedkoper werd waardoor een bril voor de middenstand ook betaalbaar werd. Voorbeelden van brillen uit deze tijd zijn: de monocle (bril met 1 glas), de knijpbril, de scharenbril, de orenbril, de hoofdbandbril en de face à main, de bril met een handvat

Vanaf ongeveer 1800 gold de bril als status symbool voor hoogwaardigheidsbekleders in Japan. Dit was ook in Europa het startsein voor de heropkomst van de bril. Ook al bleef het lange tijd wel ongepast om een bril te dragen in het bijzijn van een hoger geplaatst persoon.

Afbeelding verwijderd door redactie

Vanaf 1930 is er de bril zoals wij hem nu kennen en vanaf 1950 worden monturen ook in kunststof gemaakt wat een hele revolutie in de mode tot gevolg heeft. En deze duurt nog voort tot op heden.

Afbeelding verwijderd door redactie

Vanaf de jaren 70 is de contactlens, die technisch al mogelijk was rond het jaar 1900, in opkomst. Dit heeft geleid tot niet alleen harde en zachte uitvoeringen maar ook de lens als modeaccessoire...

En omdat brillen en lenzen nu niet meer uit ons modebeeld zijn weg te denken is het logisch dat in combinatie met een prachtige jurk en schitterende sieraden een bril of een paar gekleurde contactlenzen je outfit helemaal af maakt.

Afbeelding verwijderd door redactie

Met sinterklaas en kerst in aantocht, is het nu de ideale tijd om even bij je bril- of lenskeuze stil te staan. En wat te denken van een trendy zonnebril van Sinterklaas of onder de kerstboom? Zo'n cadeautje wil iedereen natuurlijk wel krijgen!

Alle grote modehuizen hebben weer hun best gedaan de mooiste monturen te ontwerpen. En dat is ze gelukt. Je kunt deze feestdagen het stralende middelpunt zijn met strass, steentjes en ander bling bling. Ook als je minder gecharmeerd bent van deze kenmerken kun je goed uit de voeten deze winter. Laat je inspireren bij de opticien!!

Om je een voorproefje te geven van wat je allemaal kunt verwachten zul je komende weken de meest bijzondere brillen en contactlenzen van de grote modehuizen voorbij zien komen. En dan rennen naar die opticien...