Girls love Manolo

Mode & trends door Redactie Ze.nl

Wat veel mensen niet weten is dat Manolo Blahnik een Spanjaard is. Hij bracht zijn jeugd door in Santa Cruz de la Palma, waar hij in 1942 werd geboren uit een rijke Tjechische vader en een Spaanse moeder. De kleine Manolo was van kinds af aan al een echte schoenenfreak. Hij maakte schoentjes voor de honden en leguanen van zilverpapier en roze linten op de plantage waar hij woonde. Die "glimmende" schoentjes waren de voorlopers van zijn huidige ontwerpen. De familie reisde vaak af naar Parijs en Madrid, waar zijn moeder inkopen deed van haar favoriete ontwerpers.

Afbeelding verwijderd door redactie

Zijn ouders wilden dat hun zoon een diplomaat zou worden en stuurden hem naar de universiteit in Genève, waar hij kort rechten studeerde. Daarna vertrok hij naar Parijs en volgde een opleiding podiumdesign. Zijn eerste stap in de modewereld was als inkoper van jeans in een boetiek in Londen. In 1970 wordt hij door zijn goede vriendin Paloma Picasso voorgesteld aan Diana Vreeland, uitgeefster van Vogue. Aan haar toonde hij zijn schetsen voor filmsets, maar zij had alleen oog voor de schitterende schoenen die de personages op zijn tekeningen hadden en adviseerde hem schoenen te gaan ontwerpen. Dat deed hij.

Afbeelding verwijderd door redactie

In 1973 opende hij een boetiek in Londen, Zapata, die direkt een succes was. Al snel kreeg hij een 'beroemde clientèle', waaronder Bianca Jagger en Jerry Hall. Hij breidde uit naar New York, Hong Kong en Beverly Hills, en behield zijn hoofdkantoor in Londen. Momenteel is Manolo Blahnik één van de meest beroemde schoenmakers in de wereld. Per jaar gaan er 60.000 - 70.000 exemplaren van zijn schoenen over de toonbank. Onder zijn beroemde clienten kan hij inmiddels namen als Winona Ryder, Ivana Trump, Jennifer Aniston, Madonna, Victoria Beckham, Kylie Minogue en zowat elke supermodel op de aardbol rekenen. Zijn 'Manolo's' kosten minimaal 350 euro, maar de vrouwen liggen letterlijk aan zijn schoenen! Manolo Blahnik claimt dat zijn schoenen pijnloos zijn, al is de hak 12 cm hoog. Volgens hem is het een kwestie van de juiste balans vinden. Hij snijdt daarom ook al zijn schoenen zelf tot het perfect is. Waar het dan ook door komt; Girls love Manolo!