Een kijkje bij...Valentino

Mode & trends door Redactie Ze.nl

Valentino Clemente Ludovico Garavani wordt op 11 mei 1932 in het Italiaanse Voghera geboren. Garavani is zijn achternaam maar in de hele wereld wordt hij beroemd onder de naam Valentino. Vanaf jonge leeftijd is hij geboeid door mode en volgt hij in Milaan een aantal modestudies, voordat hij naar de hoofdstad van de modewereld vertrekt; Parijs. Valentino volgt op 17-jarige leeftijd de lessen aan de Parijse coutureschool "Ecole de la Chambre Syndicale de la Couture", leert het vak bij Jean Dessès en daarna bij Guy Laroche.

In 1960 gaat Valentino weer richting Italië en opent hij in Rome zijn eigen modehuis. Het zijn de jaren van La Dolce Vita en de vele Hollywoodsterren die in die tijd naar de Italiaanse hoofdstad komen om films op te nemen vergroten zijn sterrenstatus.
Al snel worden zijn creaties opgepikt in Hollywood. Valentino breekt door als Liz Taylor klant bij hem wordt. Hij ziet in de krant een foto van Liz met een lelijke jurk. De designer meldt zich met een twintigtal jurken bij de villa, waar de filmster logeert tijdens haar filmdagen in de Italiaanse hoofdstad. Liz koopt maar liefst acht jurken en bestelt een speciale jurk voor een film première. Andere filmsterren zoals Sophia Loren en Gina Lollobridgida worden ook al snel klant van het Italiaanse modehuis.

Afbeelding verwijderd door redactie

In 1967, terwijl kleuren de boventoon voeren komt Valentino met een zeer gewaagde nieuwe collectie. Deze geheel witte collectie draagt hij op aan een andere beroemde klant, Jacqueline Bouvier Kennedy. Door de pers wordt Valentino later dat jaar uitgeroepen tot "sjeik van chique". Verder introduceert hij tijdens deze collectie zijn inmiddels beroemde V-logo als finishing touch aan de designs. Hiermee wordt hij de ongekroonde koning van de modewereld.

In de jaren zeventig is hij de eerste met een mannen en vrouwen prêt-a-porter collectie en hij opent winkels in Rome en Milaan. In de daarop volgende jaren breidt Valentino zijn imperium uit. Stropdassen, shirts, accessoires, spijkerbroeken, meubels, behang, allemaal met zijn handtekening. In 1978 lanceert hij tevens een parfumlijn tijdens een riant gala in Parijs, in het Theatre des Champs Elysees. In 1989 komt hij met zijn langverwachte Haute-couture lijn, waarmee hij tot ongekende hoogte stijgt. Valentino staat bekend om zijn aandacht voor details en buitengewone borduursels.

Afbeelding verwijderd door redactie

In 2002 ontwerpt Valentino de bruidsjapon van prinses Máxima. Deze klassieke, roomwitte jurk van mikadozijde heeft lange mouwen en een opstaande boothals. Het is namelijk niet gebruikelijk dat een koninklijke bruid een laag decolleté heeft.

Tegenwoordig mag hij Jennifer Lopez, Elle Macpherson, Julia Roberts, Oprah Winfrey en Halle Berry tot zijn clientèle rekenen.
Hij wil vrouwen graag elegant, vrouwelijk, feestelijk en geraffineerd kleden. Uit de collecties blijkt dat Valentino vrouwen wil behagen, blikken van bewondering uit laten lokken. Valentino staat voor klasse en elegantie en dat al meer dan 50 jaar.

"Elegance is the balance between proportion, emotion, and surprise."

Afbeelding verwijderd door redactie