Berni Ottjes gaat voor 'alles of niets'

Mode & trends door Redactie Ze.nl

Berni Ottjes, die kapsalons heeft in het Zeeuws-Vlaamse Hulst en Terneuzen, dankt zijn uitverkiezing aan zijn sterke collectie met internationale allure. Hij mag nu een photoshoot maken voor het tijdschrift Coiffure en wint een reis voor twee personen naar Brazilë.

Had je verwacht dat je zou winnen?

Nee, dat had ik echt niet verwacht. Er zijn tweeduizend foto's ingezonden, dus je weet het nooit. Dit jaar heb ik wel mijn nek uitgestoken voor de show.

Kun je daar iets meer over vertellen?

Ik heb dit jaar gekozen voor een multiculturele collectie, met een blonde, rode, aziatische en afrikaanse dame. Het was er op of er onder. Alles of niets. Maar zowel op nationaal als internationaal niveau vonden ze het heel vooruitstrevend.

Hoe kom je op zo'n idee?

Ik haal mijn inspiratie uit de kleinste dingen. In mijn kapsalons kom ik steeds meer culturen tegen. In deze collectie wilde ik de schoonheid van iedere cultuur tonen. Het is gewoon een stukje creativiteit.

Hou je je puur met het kapsel bezig of ben je ook betrokken bij fotografie, visagie en styling?

Het draait om het totaal pakket. Gelukkig heb ik in de afgelopen jaren hele goede mensen om mij heen verzameld. Zij begrijpen mij. Zelf heb ik altijd al een beeld van hoe het moet worden. Ik stuur ze aan en zij vertalen het. Dat gaat heel goed, omdat we echt op één lijn zitten.

Hoe voelt dat nu om 'Hairdresser of the Year 2006' te zijn?

Dat blijft een heel speciaal gevoel. In 2004 was ik het natuurlijk ook al, maar het blijft heel bijzonder.

Afbeelding verwijderd door redactie

Wat betekent dit voor je?

Op dit moment doe ik natuurlijk al veel op internationaal niveau, maar ik hoop dat dit nog veel meer deuren voor mij opent. Dat internationale trekt me echt.

Kun je je kapsalons dan wel alleen laten?

Ik heb hele goede mensen om mij heen. Als ik in het buitenland zit, kunnen ze het ook zonder mij. Kwalitatief zijn ze ook allemaal heel sterk. Het gaat dus hartstikke goed, ook al ben ik weg.

Je team heeft een award voor het beste team gewonnen. Wat is het geheim daarachter?

De meesten werken al van jongs af aan in de salon. Het is hier geen duiventil. Iedereen werkt hier met veel plezier. Mijn personeel groeit ook met me mee. Ik geef ze ook die kans. Ze mogen mee naar fotoshoots en shows. Die kans krijg je niet in andere salons. Ik krijg sollicitaties vanuit het hele land. Iedereen wil voor mij werken. Een jongen uit Nijmegen is zelfs verhuisd naar Zeeuws-Vlaanderen, omdat hij zo graag bij me wilde werken. Daar krijg ik wel een kick van. Zo verzamel je ook gewoon de beste mensen om je heen.

Is Zeeuws-Vlaanderen dan niet te klein voor je?

Mensen vragen me heel vaak waarom ik niet naar Amsterdam ga. Ik heb ook al een aantal keer de kans gehad om daar te beginnen, maar ik woon hier gewoon heel graag. Ik hou van de mensen. Van de omgeving. Antwerpen is dichtbij en ik heb gewoon een heleboel trouwe klanten. Die laat ik niet in de steek. Ik kan in een week ook niet meer doen, dan ik kan. Vol is vol. Dat ik Hulst op de kaart zet is wel zeker.

Wat wordt de trend van deze zomer?

We gaan heel veel lichte tinten zien, blond varianten. Alle kleuren liggen dicht bij elkaar. Kort of lang maakt niet meer uit. We maken ook gewoon een hele diverse collectie, zodat er echt voor ieder wat wils tussen zit. Je kunt ook niet zeggen dat je in de zomer kort haar moet hebben en in de winter lang, dat krijg je namelijk niet voor elkaar.

Heb je eigenlijk wel tijd om van je prijs te genieten, want je staat nu al weer in de salon?

Jawel, maar ik ben er misschien ook iets te nuchter voor. Wat dat betreft ben ik een echte zeeuw. Ik blijf gewoon met beide voeten op de grond, want roem en bekendheid kunnen zo voorbij zijn.

www.berniottjes.com

Voor een uitgebreide reportage over de Coiffure Awards, klik hier.