Zestig jaar mode in zestig minuten

Mode & trends door Redactie Ze.nl

In 1972 stonden de Nederlandse catwalks bol van de ribfluwelen pakken en katoenen of polyester badpakken. Ook Max Heijmans, inmiddels een van de meest befaamde modeontwerpers, doet mee aan de hype. De volslanke modellen ? ik zag zelfs wat cellulitis voorbij komen ? lopen zijn show alsof hun outfits de normaalste zaak van de wereld zijn. Zoals zo vaak het geval is met mode: achteraf gezien ziet het er allemaal tamelijk belachelijk uit.

Dat is eigenlijk meteen het aardige van Zo ging dat toen! Mode. De zestig jaar mode die in iets meer dan zestig minuten op je beeldscherm voorbij komt, levert opvallend veel (leed-)vermaak op. Denk: kuise damesbadpakken, potvormige hoedjes en gegraai in voddenbalen op het Waterlooplein ('Ze zoeken de gekste dingen uit', aldus een onthutste verkoper).

Herenmode van Dick Holthaus, 1960 (foto: 20eeuwennederland.nl)

Afbeelding verwijderd door redactie

Tegelijkertijd maakt de verzameling polygoonjournaals duidelijk dat een aantal trends van nu niet mis te verstane historische voorgangers heeft. Recente trends zoals plateauzolen, zelfgebreide sjaals en bolero?s zijn verre van origineel. Bolero?s waren bijvoorbeeld al in de jaren veertig in de mode.

Toegegeven: voor iedereen die te jong is om de jaren zestig bewust meegemaakt te hebben, zullen de beelden uit de jaren zestig en zeventig het meest aansprekend zijn. De overige vier decennia op de dvd zien eruit als prehistorische barbarij. In de jaren vijftig kon een modeshow van bontkleding plaatsvinden in het Vondelpark zonder dat er dierenactivisten aan te pas kwamen. En wie herinnert zich nog een tijd waarin de markt geen confectiekleding kende, warenhuizen een zeldzame bezienswaardigheid waren en niemand nog van windowshopping had gehoord?

Cameraman bij het polygoonjournaal (foto: VPRO)

Afbeelding verwijderd door redactie

Zo ging dat toen! Mode

gaat, anders dan de naam doet vermoeden, niet alleen over mode. Er is ook aandacht voor modieuze kapsels en het heersende schoonheidsideaal. Voor ieder van de besproken decennia wordt bovendien een aantal maatschappelijke ontwikkelingen in beeld gebracht. Eigenlijk is de dvd dan ook een minigeschiedenis van de positie van vrouwen in de vroege twintigste eeuw ? van de vroege vrouwenemancipatie in de jaren twintig tot de opkomst van de jeugdcultuur in de jaren zestig.

Het beeldmateriaal van Zo ging dat toen! Mode is afkomstig uit de archieven van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Dat de dvd de jaren twintig tot zeventig in beeld brengt, is dan ook niet verwonderlijk: de polygoonjournaals (filmmateriaal dat oorspronkelijk als voorprogramma in de bioscoop te zien was) waarop de dvd is gebaseerd, waren vooral in die periode populair. Zo is Zo ging dat toen! Mode indirect het verhaal van de opkomst en ondergang van het polygoonjournaal.

Afbeelding verwijderd door redactie

Zo ging dat toen! Mode
Tijd: 60 minuten
Uitgeverij A.W. Bruna
ISBN10: 9022957780 | ISBN13: 9789022957783
Adviesprijs: 14,95 euro

Bestel Online!

Mode Zo ging dat toen !