Cootz @ Jimmy Woo

Mode & trends door Redactie Ze.nl

Ilona Cootz (Kiev, 1978), een van oorsprong Oekraïense modeontwerpster, is zeer bekend in Moskou, heeft een eigen zaak in Kiev en sinds begin dit jaar ook één in de Jordaan te Amsterdam. Eigenlijk heet ze Ilona Kutz, maar in het Nederlands komt Cootz natuurlijk veel beter over! In Moskou is ze niet alleen bekend om haar kledinglijn, maar werkt ze ook met muziekbands, waarvoor ze als artdirector van videoclips optreedt. Tevens tekende ze de ontwerpen van de kleding van twaalf uitvoeringen van Nationale Dans - en Theatergezelschappen. Hiermee won ze de meest vooraanstaande prijzen van de Nationale Film- en Televisie industrie. Een zeer creatieve dame dus, die Ilona Cootz en dat is ook zeker terug te zien in haar kledinglijn.


Ilona Cootz heeft zich vanaf het begin van haar carrière al laten beïnvloeden door de rijke tradities van haar vaderland. Het thema van haar vorige collectie was een gestileerd traditioneel pak uit de Oekraïne. Maar ze heeft nog veel meer in haar mars! Zeer bijzonder is bijvoorbeeld dat Cootz naast kleding ook schoenen ontwerpt. Dat zie je een couturier niet zo gauw doen. Haar werk leverde Cootz tot nu toe maar liefst zestien prijzen op bij internationale modewedstrijden. Ze won in 1999, 2000 en 2003 de eerste prijs bij de International Contest of Shoemaker.


Het thema leather & lace (leer en kant) is de rode draad van haar nieuwe wintercollectie. Opvallend zijn de getailleerde leren jackets met borduurwerk van kant, maar ook de satijnen pofbroekjes en de ultra sexy 'doorkijk'-broek vervaardigd van het soepelste leer. Cootz biedt een gevarieerde collectie van extravagante kleding tot leren basics. Kenmerkend voor Cootz is het oog voor detail, handwerk, een scherpe snit en sommige stukken zijn op en top vrouwelijke ontwerpen. Sommige combinaties zijn misschien wat heftig voor Nederlandse begrippen en vloeken qua kleurencombinatie, maar alles is 'los' verkrijgbaar en dus naar eigen smaak te combineren met hetgeen je al in je kast hebt liggen.


De Victoria Dress is vernoemd naar Victoria Koblenko - Cootz' persoonlijke Nederlandse muze. Speciaal ontworpen voor sterke vrouwen met lef. Zelf was Victoria zeer verrast en vereerd dat Cootz haar showstopper naar haar had vernoemd. Op deze speciale avond sloot Victoria dan ook ín de Victoria Dress deze modeshow af. Onder luid applaus kwamen alle modellen nog één keer op samen met natuurlijk Ilona Cootz zelf, die verlegen kijkend het applaus in ontvangst nam.

Prijzen:

Deze Prêt à porter lijn is verkrijgbaar vanaf ? 350,-
Schoenen v.a. ? 199,-
Zijden blouses v.a. ? 200,-

Bijzondere ontwerpen:

Victoria Dress ? 2.500,-
Layer jacket ? 2.500, - (middelste foto van de 1e fotorij)

Cootz shop
Binnen Oranjestraat 18 hs.
1013 JA Amsterdam
Website: www.cootz.com