Fashion Week: Maikel Bongaerts wint Frans Molenaar Prijs

Mode & trends door Redactie Ze.nl

Frans Molenaar zit, gekleed in een onopvallend bruin pak met beige poloshirtje, naast de vierkoppige jury op de eerste rij. Frans is geen lid van de jury, zo benadrukt de voorzitter, ook al geeft de nestor van de Nederlandse mode nogal eens ongevraagd advies. Het is moeilijk voor te stellen dat Molenaar geen invloed heeft gehad op de keuze van de winnaar van de Frans Molenaar Prijs 2007. In Maikel Bongaerts, die de prijs van tienduizend euro na een spannend uur met presentaties van de acht finalisten uiteindelijk mee naar huis neemt, lijkt hij een waardig opvolger te hebben gevonden.

Afbeelding verwijderd door redactie
Maikel Bongaerts

De 25-jarige Maikel Bongaerts presenteerde een collectie mannenmode die ? geheel in lijn met de traditie van Frans Molenaars couturelijn ? tegelijkertijd gewaagd en klassiek is en waarin bont een belangrijke rol speelt. Denk: een glanzend wit kostuum met een felgeel overhemd eronder, of trenchcoats en schoenen bezaaid met zilverkleurige bolletjes.

Uitgangspunt van de verrassende ontwerpen was de Griekse mythologische figuur Narcissus, de man die met zijn good looks de harten brak van mannen én vrouwen, maar uiteindelijk alleen van zichzelf hield. Bongaerts? catwalkshow riep zeker een beeld op van de man als cuddly toy. Wie zou een man in zo?n zwarte bonten bodywarmer-met-capuchon kunnen weerstaan?

Afbeelding verwijderd door redactie
Femke Colaris

Waar Bongaerts' collectie uitblonk in het samenbrengen van draagbare mode en gedurfde couture, kozen de andere genomineerden voor ófwel experimenteel, ófwel toegankelijk. De experimenteerdrift leidde onder meer tot rode klompachtige pumps onder een felgroene japon (Iniy Sanchez van Oort) en modellen die trossen met gloeilampen in de hand hieden (Femke Colaris). Toch maakten de meer down to earth ontwerpen meer indruk. Maryam Kordbacheh presenteerde lievige jurkjes in zachte, lichte tinten. En de ultravrouwelijke ontwerpen van Robin Parr maakten meer dan hebberig.

Afbeelding verwijderd door redactie
Robin Parr

Wie weet gaan zij net zo veel succes hebben als Aleksandra Stojadinov, die vorig jaar de Frans Molenaar Prijs won. Haar accessoirelijn is nu te koop bij Otto.