Girl power in het museum

Mode & trends door Redactie Ze.nl

Gegraai in kledingrekken, lange wachtrijen en overvolle paskamers – het zijn winkelongemakken waar VIPs niet mee te maken krijgen. In 'Haute Couture Fitting Rooms, Paris' laat de Nederlandse fotografe Jacqueline Hassink zien hoe de rijke elite wél shopt. Haar serie foto’s van de speciaal voor VIPs gecreëerde paskamers van Parijse couturepaleizen, die onderdeel uitmaakt van haar meerjarige fotoproject 'The Power Show', is nu te bewonderen in het Amsterdamse fotomuseum Huis Marseille.

Volgens Jacqueline Hassink dragen exclusieve Franse modehuizen, zoals Chanel en Givenchy, het imago van hun merk uit via de inrichting van hun paskamers voor speciale (lees: rijke en beroemde) klanten. Het interieur van de paskamer moet klanten het gevoel geven dat ze in een speciaal voor hen ontworpen ruimte worden ontvangen. Daarnaast moeten de paskamers qua sfeer en vormgeving aansluiten bij de stijl van het modehuis. Zo is de paskamer van Jean Louis Scherrer, een modehuis dat onder andere sophisticated avondkleding maakte voor de familie Kennedy, prinses Paola van België, Sophia Loren en Raquel Welch, even glamourous als de couture van het elegante modehuis.

Afbeelding verwijderd door redactie
paskamer bij Jean-Louis Scherrer

Hoe uiteenlopend de ruimtes in 'Haute Couture Fitting Rooms, Paris' ook zijn – Givenchy’s romantische salon is heel wat anders dan de ietwat pompeuze paskamer bij Ungaro – Hassinks foto’s maken duidelijk dat de bijzondere paskamers van haute couture-merken meer dan een mooi plaatje zijn. De beroemdheden die deze jaloersmakende modewalhalla’s bezoeken, kunnen in een riante kamer hun eigen stijl creëren en perfectioneren. Bovendien weerspiegelt de inrichting van deze top of the range paskamers het o zo belangrijke imago dat de modehuizen willen uitdragen.

Jacqueline Hassink, een Nederlandse fotografe die al jarenlang in New York woont, startte haar project 'Haute Couture Fitting Rooms, Paris' in 2003 als vervolg op een fotoserie over paskamers voor VIPs in de Verenigde Staten en Japan die zij tussen 2001 en 2003 maakte. Tot nu toe fotografeerde ze in acht Parijse modehuizen. In de fotoserie die momenteel in Huis Marseille wordt geëxposeerd, zijn onder andere de koninklijk ogende pasruimtes bij Emanuel Ungaro en Valentino te zien. Hassinks afstandelijk geregistreerde maar daardoor niet minder imponerende foto’s maken nieuwsgierig naar de interieurs van andere Franse modepaleizen.

Afbeelding verwijderd door redactie
paskamer bij Emanuel Ungaro

'The Power Show' van Jacqueline Hassink is tot en met 24 feburari 2008 te zien in Huis Marseille, Keizersgracht 401 in Amsterdam. De expositie bestaat behalve uit 'Haute Couture Fitting Rooms, Paris' ook uit foto's van de eetkamers en vergaderzalen van succesvolle Arabische zakenvrouwen, foto's van beroemde tuinen en tempels in Kyoto, en de film 'BMW Car Girls' over meisjes die BMW promoten op internationale autobeurzen.