Mode, meubels en movies in het museum

Mode & trends door Redactie Ze.nl

Het Centraal Museum haalt alles uit de kast om van zijn nieuwe modetentoonstelling een spectaculaire ervaring te maken. In Script. Mode en interieur van salon tot house worden japonnen, servieskasten en sofa's uit de achttiende en negentiende eeuw opgesteld in stijlkamers waar je zelf in mag rondneuzen. Je hoeft de museumcollectie mode en meubels dus niet van een afstand te bewonderen: je kunt de zogenaamde filmsets in stappen en je laten fotograferen temidden van het antiek.

Het idee achter deze ambitieuze expositie? Trends in kleding en interieurinrichting zijn vaak gerelateerd, en films initiëren of versterken die trends. Daarom worden mode en meubels in Script tentoongesteld in op films geïnspireerde ruimten. Zo zie je kleding van Vivienne Westwood en Jean Paul Gaultier in een nagebouwde disco, die met de donkere, gloomy uitstraling herinnert aan de film Blade Runner. En doen de servieskast en Empire-jurk van een paar eeuwen geleden denken aan de verfilming van Sense and Sensibility met Hugh Grant en Kate Winslet.

Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie

Hoewel Script geen grote tentoonstelling is qua oppervlakte, kost het de nodige tijd om alles te bekijken. Dat komt vooral door de complexe gedachtegang achter de expositie. Een museum dat films uit de afgelopen twintig jaar gebruikt ter inspiratie van opstellingen van mode en meubilair uit grootmoeders tijd - kan het nog ingewikkelder?

"Heden en verleden lopen voortdurend in elkaar over", schrijft de tentoonstellingscatalogus olijk over de combinatie van computergame Myst, een achttiende-eeuwse geldkist en een luiermandkast. Een leuk idee - ook al is het niet origineel, aangezien vrijwel ieder museum dit tegenwoordig roept in een poging een jong publiek te lokken. Maar het verband tussen hoepelrokken, rechtbankdrama's en madeleines blijft voor de bezoeker van de tentoonstelling toch tamelijk raadselachtig.

Meer informatie: Website van het Centraal Museum

'Script. Mode en interieur van salon tot house' in het Centraal Museum in Utrecht, t/m 8 augustus 2008. Iedere drie maanden wordt de tentoongestelde kleding veranderd.