Nieuwe gezichten op de catwalk

Mode & trends door Redactie Ze.nl

Het gebeurt niet iedere dag dat een modefotograaf zijn werk tentoonstelt in een museum. De vijfentwintigjarige Joost Vandebrug lukt het wel. Hij maakte speciaal voor FOAM de expositie 'New Faces': foto's van Europese jongens die zijn gescout door een modellenbureau. Vandebrug fotografeerde vijf tieners uit vijf verschillende landen in vijf verschillende Europese steden. Het resultaat is een serie van vijf opmerkelijke portretten.

'New Faces' is geopend tijdens de Amsterdam International FashiN Week die eind januari plaatsvond. Dat is niet verrassend, want Joost Vandebrug is gespecialiseerd in modefotografie en publiceert zijn foto’s in onder andere tijdschrift Blend. Toch zijn de foto’s van Vandebrug geen standaard modeplaatjes. De glamour en felle kleuren die het werk van beroemde modefotografen zoals Mario Testino en Guy Bourdin kenmerken, zie je in 'New Faces' niet terug. Vandebrugs foto’s zijn documentaire-achtige stills, die meer doen denken aan snapshots uit een Oostblokland dan geënsceneerde beelden van Europe’s next topmodel.

Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie

Het is jammer dat FOAM niet meer dan vijf foto’s van Joost Vandebrug exposeert. De bijna spookachtige beelden van de toekomstige fotomodellen maken namelijk nieuwsgierig naar meer. Want hoe zien de bleke jongens er eigenlijk uit als ze met full make-up op de catwalk paraderen? En welke modellen heeft Vandebrug nog meer voor zijn camera gehad?

Kleine troost: in FOAM is tegelijkertijd met 'New Faces' ook een indrukwekkende tentoonstelling van Taryn Simons werk te zien. Deze eveneens vijfentwintigjarige maakt foto’s van Amerikaanse buitenissigheden, zoals overleden mensen en dieren die worden ingevroren met het oog op een toekomstig leven, een braille-editie van Playboy en beren in winterslaap die worden onderzocht in een onderzoekslaboratorium.

Meer informatie: http://www.joostvandebrug.com/

De tentoonstelling 'New Faces' van Joost Vandebrug is tot en met 27 februari 2008 te zien in het kader van Foam_3h in Foam Fotografiemuseum Amsterdam, Keizersgracht 609 in Amsterdam.