Groene tassen in allerlei kleuren

Mode & trends door Redactie Ze.nl

Haar partij heeft een groen hart en zijzelf is verslaafd aan tassen. Dus wie kan er beter een tentoonstelling over duurzame tassen openen dan Mei Li Vos, Tweede Kamerlid voor de PvdA? In haar speech in het Amsterdamse Tassenmuseum Hendrikje, bij de opening van 'Groene tassen, gloednieuw van gebruikte materialen', breekt de politica een lans voor 'duurzame decadentie'. Want er is niets mis met het kopen van mooie tassen van hergebruikte materialen, die onder eerlijke arbeidsomstandigheden zijn gemaakt.

Mei Li Vos - bij wie een koket rood tasje aan de arm bungelt - krijgt van Sigrid Ivo, directeur van het Tassenmuseum, een door Pamala Castro ontworpen tas van gerecyclede billboards. Van Castro, die samenwerkt met modemerk Modulab, zijn in de expositie diverse tassen te zien, allemaal gemaakt van filmposters van hergebruikte materialen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Billboards zijn niet eens het meest exotische materiaal waarvan de tassen in 'Groene tassen' zijn gemaakt. Er zijn ook tassen van meloenpitten, oude tapijten, waslijn en telefoonsnoeren te zien. En hippe exemplaren gemaakt van zeildoek, ansichtkaarten en kroonkurken. En van parachutezijde, petten en autobanden.

Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie

De ongebruikelijke materialen leveren opvallend aantrekkelijke tassen op. Zo is 'Zipper', een schoudertasje gemaakt van witte ritsen waarop kleine bloemetjes zijn geborduurd, ongetwijfeld een van de schattigste tassen die ik ooit heb gezien. De tassen van Escama Studio, waarvoor gebruik is gemaakt van trekklipjes van (gebruikte!) aluminium blikjes, zien er verrassend chique uit. En de big shopper van By-Lin, die is gemaakt van gevlochten, geplastificeerde tijdschriftencovers, is te mooi voor de Dirk of AH.

Het is geen overdrijving om te stellen dat Tassenmuseum Hendrikje in zijn nieuwe tijdelijke tentoonstelling, die tot 17 augustus te bezoeken is, talloze potentiële must-have bags exposeert. Ted Noten maakte met love bag een tas waar je niets in kunt doen, maar wel de show mee steelt. ZIjn klassieke handtas met een hengsel van parels, die is gemaakt van doorzichtig kunststof waarin ringen en edelstenen zijn gegoten. Ook zijn er fraaie voorbeelden van de inmiddels beroemde - en vaak geïmiteerde - tassen van kleurrijk vrachtwagenzeil van Freitag. En het Tassenmuseum heeft een exemplaar van I'm not a plastic bag, de boodschappentas-nieuwe-stijl van Anya Hindmarch die in 2007 een ware rage in Londen veroorzaakte.

Je zou bijna vergeten dat al deze kleurrijke, hippe tassen 'groen' zijn, dat wil zeggen duurzaam, gemaakt van hergebruikt materiaal en geproduceerd onder eerlijke arbeidsomstandigheden. Maar misschien nog wel belangrijker - in ieder geval voor modeverslaafden - is dat het Tassenmuseum een goedgevulde winkel heeft, waar een keur aan mooie tassen te koop is.

Meer informatie: website van Tassenmuseum Hendrikje