Modewandeling door Arnhem

Mode & trends door Redactie Ze.nl

Als je de foute kroegen en troosteloze arbeiderswoninkjes ziet, dan doet de Klarendalseweg niet meteen aan de PC Hooft denken. Toch fonkelen er pareltjes tussen de louche portieken. Met behulp van gemeentesubsidies vestigen jonge modetalenten (vaak afgestudeerd aan de Arnhemse kunstacademie) zich met hun atelier of winkel in de voormalige probleemwijk. Om de startende ondernemers een duwtje in de rug te geven - en vooral om Arnhem als modemekka te profileren - is een modestadswandeling door de wijk Klarendal uitgezet. Met het boekje Modestadswandeling in Arnhem van Uitjes in Arnhem kan je de route zelf lopen.

Als je niet bekend bent in Arnhem, is het even zoeken naar het startpunt van de modewandeling: het voormalige station Klarendal, vlakbij het huidige NS-station Velperpoort. De plattegrond in Modestadswandeling in Arnhem blinkt niet uit in duidelijkheid, en op straat staat de route nergens aangegeven. Maar als je de kruising van de Sonsbeeksingel en Klarendalseweg eenmaal hebt gevonden, kijk je je ogen uit. In het voormalige stationspostkantoor is een multifunctioneel modecentrum gevestigd, met op de begane grond café Goed. Het terras van het hippe café is enkele passen verwijderd van de mooiste plek van de modewandeling: de Sonsbeeksingel met trendy winkeltjes met tassen (Marck&Mo Vanity Bags), vintage (Gregorie Bolder-Hiernamaals), bruidskleding (Eva Luna), schoenen (Bep Kosse) en couture (Inge Uittenbogaard). Op de Sonsbeeksingel is ook het Infopunt van Modekwartier Klarendal gevestigd.

Wat je zeker moet gaan zien:

  • Coming Soon, een winkel met gevestigde topontwerpers én nieuw talent. Als je geluk hebt, hangen de Spijkers & Spijkers en Viktor & Rolf voor de helft van de prijs in de schappen. Ook het Franse luxemerk Lanvin en herenmodester Jeroen van Tuyl zijn een reden om hier te gaan kijken.
  • Customized vintage in een bijzondere omgeving vind je bij Gregorie Bolder-Hiernamaals. Vooral voor jaren tachtig-fans een must!
  • Tassenverslaafden kunnen hun hart ophalen bij Marck&Mo Vanity Bags - trendy én chic.

Op de Klarendalseweg bevinden zich volgens de plattegrond van de modewandeling negen ateliers of winkels van aanstormend creatief talent. Tussen gevels die in de steigers staan en het onglorieuze winkelcentrum Klarendal is het behoorlijk speuren naar de jonge ondernemers. Diverse ateliers zijn verscholen achter gordijnen, of alleen op afspraak geopend. Hoedenatelier Elisabeth de Meulmeester, de sieraden en kralen bij Atelier PraGtig en de combi van styling, kunst en mode in Art-Factory/mCCLaud vallen wel op.

Wie de smaak van Arnhemse mode echt te pakken heeft, kan een tweede modestadswandeling lopen, door het centrum van de vijfde winkelstad van Nederland. Hier zijn bekende merken en ketens goed vertegenwoordigd, onder meer met Tommy Hilfiger, Bijenkorf, Gsus, Bandolera en Mark. De bijzondere winkels vind je in de sfeervolle steegjes en zijstraten. Luna-Clothing (voor modieuze mannen), Trix&Rees (een klein Nederlands modemerk) en Lingerie van 't Eiland (voor onder andere La Perla) zijn uitschieters.

Of Arnhem zich kan gaan meten met Milaan, Londen en Parijs? De PC Hooft tractors zie ik nog niet op de Klarendalseweg rijden, en of modeminnend Nederland en masse op zaterdagmiddag de Randstad verlaat om in Arnhem te shoppen, is ook de vraag. De modestadswandeling is in ieder geval een inspirerende manier om kennis te maken met de stad met de beroemdste modeopleiding van Nederland (waar onder andere Viktor & Rolf, Daryl van Wouw en The People of the Labyrinths studeerden). Ik ben benieuwd hoe het met Lola & Wolf afloopt.

'Modestadswandeling in Arnhem' van Uitjes in Arnhem is voor ¤5,95 (inclusief verzendkosten) te koop via www.uitjesinarnhem.nl Je kunt de stadswandelingen in het boekje zelf lopen, maar ook onder begeleiding van een professionele ontwerper. Ook biedt Uitjes in Arnhem arrangementen, die een stadswandeling combineren met lunch en een workshop stijladvies of kleurenleer, en workshops zoals een kledingkast-analyse en sieraden maken.