Glitter en glamour: Jos van Raak

Mode & trends door Paulien

De Westerkerk in Amsterdam is een romantische, sfeervolle locatie met een aantal grote kroonluchters (met echte kaarsen!) boven de catwalk en mooie belichting. Langzaamaan druppelt iedereen binnen: de één nog stylisher gekleed dan de ander. Ik zie dan ook veel designerkleren langskomen en bij menigeen prijkt er een dure tas aan de arm. De grootste verzameling hoge hakken heeft zich in de Westerkerk verzameld, hakken van zo'n twaalf centimeter zijn geen uitzondering! (Ben ik even blij dat ik ook mijn hoogste hakken en een hippe outfit heb aangedaan...)

Jos van Raak is populair: net voor negenen gooien ze de grote kerkdeuren dicht voor de rij mensen die buiten nog staat te wachten. The show must go on!
 
De bekende Nederlanders hebben een plekje op de voorste banken veroverd. Zo zitten model Frederique van der Wal, actrice Inge Ipenburg, presentatrice Nada van Nie, musicalster Pia Douwes, Xandra Brood (vrouw van Herman), styliste en ex-Dolly Dot Patty Zomer en stylist Maik de Boer op de eerste rij.

Als pers ga ik op de speciaal ingerichte persruimte zitten, namelijk op balkon waar normaal gesproken het kerkkoor staat, met een perfect zicht op alle modellen en de creaties van Jos. De show is een groot spektakel. De show bestaat uit twee delen: eerst komen de nieuwste kleren uit de boetieks van Jos van Raak, aan de Leidsestraat en de 1e van der Helststraat, langs. Draagbare kleding in natuurtinten voor overdag, maar ook voor een avondje uit. 

Daarna worden de creaties van Jos zelf geshowd, voornamelijk chique, simpele avondjurken in felle kleuren als roze en groen, maar ook in simpel zwart. Jos staat er om bekend dat hij een aantal bekende Nederlandse vrouwen op de catwalk laat meelopen. Zo kan ik bij deze show Irene van der Laar, Lieke van Lexmond en EliZe bewonderen! Irene is natuurlijk een professional, maar de andere twee meiden brengen het er ook zeer goed van af als model. Hoewel Lieke, gehuld een chique bruin-paarse jurk, wel even haar schoenen uitdoet, midden op de catwalk! Die zaten blijkbaar niet zo lekker.

Als klap op de vuurpijl, zoals elke show behoort te eindigen met een bruidsjurk, komt Froukje de Both op de catwalk gelopen, rustig vooruit schuifelend. Ze is immers hoogzwanger! Ze heeft een sjieke, witte, gedrapeerde jurk aan met een bos roze roosjes als bruidsboeket.

Aan het einde van de show komt de meester, Jos van Raak, zelf het applaus ontvangen met Froukje aan zijn zijde. Na afloop haast ik me als een gek naar beneden waar de pers zich om Jos en zijn bekende modellen heen schaart voor de persmuur. Door met fotograaf Edwin Smulders mee te lopen, bemachtig ik een plekje vooraan en krijg ik de dames mooi op de foto. Let the pictures speak for themselves!