Nieuws: The house of Viktor & Rolf.

Mode & trends door Redactie Ze.nl

De eerste collectie die Viktor & Rolf ooit maakten, was voor een pop. Geen wonder dus dat de overzichtstentoonstelling van het populaire Nederlandse modeduo vol staat met poppen. Speciaal voor The House of Viktor & Rolf werden topstukken uit de collecties van de afgelopen vijftien jaar nagemaakt. Het kostte tientallen medewerkers van het modehuis en een Gentse poppenmaker maanden om de replica's te fabriceren. Maar het resultaat, dat nu in het Utrechtse Centraal Museum wordt geshowd, is er dan ook naar.

In The House of Viktor & Rolf, dat dit najaar in Londen werd geopend, staat een drie verdiepingen tellend poppenhuis centraal, waarin 55 handgemaakte porseleinen poppen exacte kopieën van toonaangevende stukken dragen. Het modeduo fabriceerde al in 1996 een droombeeld van een groots modehuis op speelgoedformaat. In die poppenhuisachtige ontwerpstudio, catwalk, fotoshoot en garderobe - die ook op de overzichtstentoonstelling te zien zijn - werden kleine versies getoond van de sprookjesachtige modecollectie waarmee Viktor & Rolf de modewereld wilden veroveren. De levensgrote poppen met originele Viktor & Rolf-creaties, die voor het retrospectief zijn samengebracht, maken natuurlijk duidelijk dat die ambitie is gerealiseerd.

Het mooie aan The House of Viktor & Rolf is, dat de kledingstukken staan geëxposeerd tegen de achtergrond van videobeelden van de catwalkshows waarop ze oorspronkelijk te zien waren. Door deze combinatie wordt duidelijk hoezeer de mode van Snoeren & Horsting een totaalconcept is, waarin kleding, muziek, performance en reclame tot in de details op elkaar zijn afgestemd. Niet voor niets noemde een modedeskundige The House of Viktor & Rolf 'een cadeautje voor het publiek'.

'The House of Viktor & Rolf' is tot 8 februari 2009 te zien in het Centraal Museum in Utrecht. Kijk voor meer informatie en reserveringen op de website van het Centraal Museum.