Boek: ‘Hester van Eeghen bag and shoe design’.

Mode & trends door Redactie Ze.nl

In 1998 vierde Hester van Eeghen haar tienjarige jubileum met een veiling van een aantal unieke tassen in Sotheby's. Voor haar twintigjarige jubileum ontwierp ze een collectie tassen die, na een drukbezochte expositie in het Tassenmuseum, via dezelfde veiling werden verkocht. In het kader van de jubileumfeestvreugde is nu het Engelstalige boek Hester van Eeghen bag and shoe design verkrijgbaar. De 166 kleurrijke pagina's geven een indruk van de stijlvaste schoenen, tassen en accessoires die Van Eeghen de afgelopen twee decennia ontwierp.

Hester van Eeghen bag and shoe design leest als een overzichtstentoonstelling. Het boek bevat paginagrote foto's van succesvolle ontwerpen, detailfoto's van opmerkelijke creaties en sfeerbeelden van de winkels en ateliers die het werkterrein van de ontwerpster vormen. Commentaren en interviewfragmenten geven uitleg over de visie, het zakelijke succes en de stijlontwikkeling van de vijftigjarige ontwerpster.

Als icoon van Dutch design, een ontwerpstijl die zich kenmerkt door objecten die zowel decoratief als functioneel zijn, maakt Van Eeghen tassen, schoenen, portefeuilles en handschoenen met een heel eigen signatuur. Ze gebruikt altijd leer, vindt prints meestal overbodig en is dol op kleuren. Want zwart is voor lafaards, zoals ze in een van de interviews in het boek zegt.

Aan de basis van Van Eeghens passie voor tassen ligt haar niet aflatende enthousiasme over het gebruik van leer. In Hester van Eeghen bag and shoe design beschrijft ze hoe ze als kind kleine stukjes leer kocht, die ze als een soort kunstwerkjes op haar bureau rangschikte. Als ze op het idee komt om het materiaal op de naaimachine van haar moeder te bewerken, is de liefde voor het ontwerpen van tassen geboren. Voor een vrouw is een tas een bijna heilig altaar, zegt ze nu. "Een tas organiseert je leven. Ik probeer etuis voor mensen te creëren waarmee ze hun leven een soort structuur kunnen geven."

Van Eeghen is een ster in het ontwerpen van tijdloze tassen, die vaak instant classics worden. Haar jubileumboek maakt duidelijk dat de ontwerpster ook nadrukkelijk streeft naar het maken van klassiekers die langer dan een paar seizoenen meegaan. Dat ze daarin slaagt, blijkt wel uit het feit dat ontwerpen van bijna twee decennia geleden nog steeds worden geproduceerd. Ook haar alsmaar uitbreidende zakenimperium - haar tassen zijn inmiddels wereldwijd te koop en ze ontwerpt een speciale collectie accessoires voor de winkel van het New Yorkse Museum of Modern Art - getuigt van haar succes. Een rijk geïllustreerd koffietafelboek - met als hoogtepunt een pop-up gemaakt door kunstenaar David Carter - is dan ook de welverdiende slagroom op de taart.

Hester van Eeghen bag and shoe design is verkrijgbaar in alle winkels waar de ontwerpen van Van Eeghen te koop zijn en via internetboekhandels zoals Bol.com.

Hester van Eeghen bag and shoe design
Joan Gannij (redactie)
Uitgeverij Bis
ISBN: 978-90-6369-199-8